Cała prawda o keczupie, musztardzie i majonezie!
![](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_s6AchPpO2UtNBK0F0k8FMz3k2JlULPdt,w300h194.jpg)
Keczup, majonez i musztarda są bogate w witaminy, zapobiegają nowotworom i ma dużo witamin. Zobacz, które sosy można jeść, a które to kompletny syf.
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/ramydade_ucTXTIJt8x,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 276
Keczup, majonez i musztarda są bogate w witaminy, zapobiegają nowotworom i ma dużo witamin. Zobacz, które sosy można jeść, a które to kompletny syf.
Komentarze (276)
najlepsze
keczup > nic > wyroby keczupopodobne > gówno > tortex
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Normalnie tego keczupu nie jadlem przez ostatnie niemal 15 lat !!! Zniknal z mojego rejonu calkowicie. Pamietalem jeszcze jego smak przywodzacy na mysl domowe keczupy mamuski no i zakretke z oldchoolowa grafika...
Na wakacje wchodze do nowego spozywczaka i oczom nie wierze... Ketchup Wloclawek (161gr pomidora na 100 produktu). Odrazu wzialem 4 sloiki po czym prawie caly sloik zdazylem zjesc siedzac w aucie na parkingu pod sklepem. Normalnie masakra, smak
Z ciekawostek, na podstawie receptury Kieleckiego powstała Polska Norma Majonezu.
Ale wiadomo, zawsze znajdą sie koneserzy Tortexa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kompletny brak uwzględnienia i odwołania się do aktualnych badań naukowych, powtarzanie rozmaitych mitów, legend i pierdów.
Produkowany był przez Kujawskie Zakłady Przemysłu Owocowo-Warzywnego we Włocławku od 1954 roku. Właścicielem tych zakładów była firma Agros-Nova, której właścicielem od 2010 roku został skandynawski fundusz IK Investment Partners. Niestety w 2013 roku postanowiono, że zamkną zakłady we Włocławku i przeniosą produkcję do Łowicza. Pracę miało stracić ponad 100 osób.
Mógłby to być kolejny przykry koniec opowieści o polskich zakładach, przejętych i zamkniętych przez "zachodnie koncerny".
Na szczęście
http://nakuppv.cz/753-thickbox_default/hellmanns-kecup-extra-ostry-.jpg
Natomiast musztarda to też polecam tę poniżej, dodatkowo za 400g w plastikowym opakowaniu jak za PRL kosztuje 70 groszy :D Też fajnie kręci w nosie, ale tak akurat - nie jak angielska, która daje wrażenie faszerowania
Wybieramy kierując się:
- ilością pomidorów na 100g produktu, gdy wyprodukowany przede wszystkim bezpośrednio z pomidorów, w drugiej kolejności z koncentratu,
- z jak najmniejszą ilością dodatków typu: zagęstniki, aromaty, barwniki, regulatory, sztuczne dodatki,
- omijamy ketchupy konserwowane, najczęściej benzoesanem sodu.
Ogólnie dostępnym ketchupem bez chemii i zagęstników jest Heinz skład
Heinz jest właścicielem Pudliszek. Ale już