Mleko UHT vs mleko pasteryzowane

Czy mleko UHT rzeczywiście jest tylko białą wodą, pozbawioną jakichkolwiek walorów, w której pływają martwe bakterie? Czy pasteryzacja powinna być jedyną dozwoloną metodą utrwalania mleka? Porównanie efektów sterylizacji i pasteryzacji mleka.

- #
- #
- #
- #
- 82






Komentarze (82)
najlepsze
źródło: comment_jvASYNWNTfodrgUMC27eDbsTTZN01aNJ.jpg
PobierzNie wiem czemu Cię tak minusują. Nie każdemu odpowiada naturalna żywność, a mieszczuchy często mogą jej nawet nie trawić. W moim przypadku akurat nie. Lubię mleko naturalne, smakuje dla mnie lepiej niż to przetworzone, a różnicę głównie określiłbym jako "więcej mleka w mleku". Nie wiem czemu (artykuł koncentrował się tylko na metodach utrwalania), ale mam wrażenie, jakby mleko sklepowe było chrzczone zwykłą wodą ;)
Co do nietolerancji - nietolerancja laktozy
1. Jak wygląda przyswajalność (już nieorganicznego) wapnia poddanego sterylizacji w procesie produkcji?
2. Czy/jak układ trawienny radzi sobie z przetrawieniem takiej ilości białka/kazeiny? Czy przypadkiem to nie zwiększa ryzyko powstawania bakterii gnilnych?
Spozywanie mleka nie daje aboslutnie nic (w najlepszym razie), lub wręcz jest szkodliwe, co wykazały
źródło: comment_9xjRIIa2UdARvf02vvD5OUczVXRLAgSH.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora