@n0fatchx: Dla mnie to gadanie typu "uu Bols jest niedobry, fuj fuj" przeważnie jest bez sensu, szczególnie w wykonaniu panienek. Ja sam miałem jakoś syndrom nielubienia Bolsa, ale zdarzyła mi się taka śmieszna historia z morałem. Mianowicie, na imprezie z rodzaju tych 'elegantszych' kolega rozlewał wódkę. Akurat na stole stał Bols i Wyborowa. Bols się kończył, myślałem więc, że polał Wyborowej, dlatego po wypiciu mówię:
@thewickerman88: Da się - sam robię cytrynówkę z kawą (robiłem już kilkukrotnie) - sam przepis jest bardzo zbliżony, tylko żeby nieco "przyśpieszyć proces" Kroję cytryny po umyciu (sztuk 5 - dorodnych), z czego jedną wrzucam do garnka z wodą, kawą i cukrem i doprowadzam do wrzenia. Resztę do słoika, potem po ostudzeniu zalać świeże cytryny naparem i do tego 1 litr spirytusu. (wcześniej jest 1.3 litra wody, cukru 3/4 kg).
Robiłem ostatnio, tym razem jednak z cytrynami zamiast pomarańczy (nie polecam). Problem w tym, że nie zastawiłem jej żadnymi piwami i pół już nie ma, a miesiąc dopiero mija :(
Osobiście preferuję obranie cienko skórki, oddzielenie/pokrojenie miąższu i wrzucenie osobno (skórki i miąższu) do spirytusu. Taki sposób pozwala na usunięcie albedo, czyli białej części między skórką a miąższem. Albedo odpowiedzialne jest za gorzki smak nalewek na owocach cytrusowych.
Raz się nabrałem i wrzuciłem cytryny bez obierania i to była, moim zdaniem, moja najsłabsza cytrynówka :)
@les: Za pierwszym razem jak ją robiłem to bałem się właśnie tego gorzkawego smaku, myślałem nawet by obrać ze skórki, ale przy takich proporcjach nie ma z tym żadnego problemu - byleby wymyć dobrze pomarańcze.
Dobra pora na dodanie przepisu- jutro zaczynamy weekend, a do tego święta ;) Swoją drogą receptura ciekawa i na pewno zostanie wypróbowana. Dzięki i pozdrawiam.
@stoprocent: Póki co jeszcze testuje receptury i wprawiam się, ale w przyszłości chyba nawarze różnych trunków niczym wina do piwnicy po ładnych parę butelek i potrzymam latami ;)
Komentarze (74)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
-XYZ, no, dobrze że ten Bols
Całość
dobrej gatunkowo
ja użyłem Bolsa
:D Przepis fajny, masz wykop, w końcu coś nowego :)
Raz się nabrałem i wrzuciłem cytryny bez obierania i to była, moim zdaniem, moja najsłabsza cytrynówka :)
Komentarz usunięty przez moderatora
Najlepsza opcja to słoik postawić tam gdzie się nie zagląda często - ja trzymałem na dnie szafy.