Czas przygotowywania: 10-15 minut<br />
Czas konsumpcji: bezcenny<br />
<br />
Makaron szybki i łatwy w przygotowaniu :)<br />
<br />
<code>1</code>. Składniki<br />
<br />
500g makaronu do spaghetti<br />
50g boczku<br />
5-6 dużych ząbków czosnku<br />
6 łyżek oliwy<br />
parmezan<br />
pieprz<br />
sól<br />
<br />
Na zdjęciu tylko część składników brak sera i czosnku, bo był już w użyciu<br />
<br />
<code>2</code>. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (al dente)<br />
<code>3</code>. Boczek kroimy w słupki. Najlepiej albo kupić już gotowy pokrojony, albo poprosić w sklepie o nieco grubsze plasterki boczku.<br />
Podsmażamy bez dodatku oleju, wytopi się. <br />
<br />
<br />
<br />
<code>4</code>. Czosnek obieramy, siekamy bardzo drobno. To ważne. Siekamy na malutkie kawałeczki, nie wyciskamy. Zdejmujemy na chwilę patelnię z boczkiem z ognia, żeby przestygł. Gdyby był nadmiar tłuszczu - odlać. Dolewamy 5-6 łyżek oliwy, wrzucamy czosnek i zaczynamy ogrzewać oliwę. Najlepiej na najmniejszym ogniu/małej mocy na płycie indukcyjnej. Chodzi o to, żeby oliwa "przejęła" smak i zapach czosnku i żeby się nie przypalił. Oczywiście mieszamy. <br />
<br />
<br />
<br />
<code>5</code>. Odcedzamy ugotowany makaron, wrzucamy na patelnię, zwiększamy ogień i mieszamy.<br />
<br />
<br />
<code>6</code>. Smażymy tak jeszcze kilka minut, podajemy i posypujemy startym serem<br />
<br />
<br />
<br />
A teraz czas na korzystne i ładne zdjęcia Czarnusia<br />
<br />
Komentarze (80)
najlepsze
proszę - nie róbcie mi tego!
Komentarz usunięty przez moderatora
Jeśli chodzi o czosnek, to robię tak, że połowę kroję a połowę wyciskam, lepiej przechodzi oliwa jego zapachem wtedy, chociaż trzeba bardziej pilnować, żeby się nie zaczął smażyć.
Dla smaku dorzucam jedną lub dwie papryczki czili i wkrapiam łyżeczkę lub dwie soku z cytryny czasem.