Czas przygotowywania: 10-15 minut<br />
Czas konsumpcji: bezcenny<br />
<br />
Makaron szybki i łatwy w przygotowaniu :)<br />
<br />
<code>1</code>. Składniki<br />
<br />
500g makaronu do spaghetti<br />
50g boczku<br />
5-6 dużych ząbków czosnku<br />
6 łyżek oliwy<br />
parmezan<br />
pieprz<br />
sól<br />
<br />
Na zdjęciu tylko część składników brak sera i czosnku, bo był już w użyciu<br />
<br />
<code>2</code>. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (al dente)<br />
<code>3</code>. Boczek kroimy w słupki. Najlepiej albo kupić już gotowy pokrojony, albo poprosić w sklepie o nieco grubsze plasterki boczku.<br />
Podsmażamy bez dodatku oleju, wytopi się. <br />
<br />
<br />
<br />
<code>4</code>. Czosnek obieramy, siekamy bardzo drobno. To ważne. Siekamy na malutkie kawałeczki, nie wyciskamy. Zdejmujemy na chwilę patelnię z boczkiem z ognia, żeby przestygł. Gdyby był nadmiar tłuszczu - odlać. Dolewamy 5-6 łyżek oliwy, wrzucamy czosnek i zaczynamy ogrzewać oliwę. Najlepiej na najmniejszym ogniu/małej mocy na płycie indukcyjnej. Chodzi o to, żeby oliwa "przejęła" smak i zapach czosnku i żeby się nie przypalił. Oczywiście mieszamy. <br />
<br />
<br />
<br />
<code>5</code>. Odcedzamy ugotowany makaron, wrzucamy na patelnię, zwiększamy ogień i mieszamy.<br />
<br />
<br />
<code>6</code>. Smażymy tak jeszcze kilka minut, podajemy i posypujemy startym serem<br />
<br />
<br />
<br />
A teraz czas na korzystne i ładne zdjęcia Czarnusia<br />
<br />
Komentarze (80)
najlepsze
TIP: Żeby łatwo obrać czosnek, należy położyć ząbek na blacie i go przycisnąć nożem.
A co do samego przepisu - no w sumie nic odkrywczego, trochę takie "zagotuj wodę", więc nie wykopię, sorry.
Co do zawyżania tych wartości to fakt, że gdybym miał robić danie dla gości, to taka paczka starczyłaby pewnie dla 3 mężczyzn raptem.
A jak nie udaje ci się odmierzyć,
Komentarz usunięty przez moderatora