Wpis z mikrobloga

#gry #steam #pytanie

Pykam sobie w tropico 4 i nie dosc, ze moja spolecznosc nie chce sie uczyc, same polglowki to jeszcze 4 elektrownie nie chca uciagnac malego miasta (ok 220MW)

Jeszcze pytanie, czy jak stawiam farmy bezposrednio obok siebie to czy ich wydajnosc spada?
  • 14
@Shinu: Farma wiatrowa nie ma ograniczeń lol. Przy wybieraniu miejsca pod budowę masz napisane ile będzie w danym miejscu produkowała turbina MW. A co do elektrowni to im więcej pracowników tym większa produkcja MW.
@Shinu: Po ilu masz pracowników w elektrowni? Dobrze obsadzona węglówka uzupełniona paroma wiatrakami starcza na przeciętne miasto. Co do farm sprawdź nakładki wydajności uprawy mogą być blisko siebie, ale jak miedzy nimi gada bydło to jest juz gorzej.
@Shinu: Szkoły się stawia jak najwcześniej, bo potem są duże problemy, żeby tak "z dupy" się wzięli wykształceni ludzie. Dodatkowo urząd celny, czy jak tam się ten budynek nazywa, pozwala ci sterować napływem imigrantów. No i dobrze jest mieć demokratyczny rząd ministrów i cechy przyśpieszające edukacje.
@Shinu: Społeczność chce się uczyć o ile masz nauczycieli. Szkołę podstawową możesz olać, średnia i wyższa mają znaczenie.

Gdzie ta elektrownia stoi ? Blisko miasta? Poprowadziłeś prąd przez stacje przekaźnikowe ?
@Shinu: Zasoby dystrybuują się automatycznie. Aktualna wydajnosc i liczba pracowników elektrowni w MW wyświetla się w oknie opisowym budynku. Niektóre budynki maja wymagania co do mocy. Prąd prowadzisz stacjami przekaźnikowymi.
mam wlasnie 3 szkoly kazdego typu z max iloscia nauczycieli i jakoscia na 100.

a tym czasem na prawie 1k obywateli ponad polowa nie widziala nawet podstawowki

co do elektrowni to mam juz na baterie sloneczne wiec produkuje na stale 400MW:P takze problemu juz nie ma.

(chociaz przyznam, ze na tym etapie gry to juz nie ma na co kasy wydawac, uzbierac 1kk kasy to kwestia 5 minut gry)