Wpis z mikrobloga

@KrzaQ2: Sam podobnie robiłem jak mieliśmy skrypty w CMD, nawet profesjonalne skrypty w ten sposób sobie radzą jak się kiedyś zaglebialem ^ ^

Ale nie pomyślałem, że to jest powód nazewnictwa =D
  • Odpowiedz
@wzr1one: Niektóre programy rozpoznają na jakim systemie są uruchomione i od tego uzaleƶniają swoje działanie. Aby to zrobić osobne zachowanie dla Windows 95/98, pobierają nazwę systemu i patrzą czy znajduje się w niej "Windows 9".
  • Odpowiedz
Głupie pójście na skróty programistów. Zamiast użyć polecenia "Czy w nazwie jest Windows 95 LUB Windows 98" to uzywają czegoś takiego nie przewidując przyszłości

@notavailable: tak, bo po windowsie 95, 98, 2000, me, xp, 2003 i NT ktoś się spodziewał, że następnego windowsa nazwą po prostu windows 7.
  • Odpowiedz
@notavailable: a co się stało w roku 2000? bo ja pamiętam, że gimboinformatycy strasznie się bali, a tak naprawdę to nic nikomu się nie stało. może jeszcze w 1970 roku powinni używać 64 bitowej liczby do zapisu daty na unixie żeby uniknąć problemów w 2038, tak? bo OCZYWIŚCIE masa kodu z 1970 będzie używana w 2038, na pewno.
  • Odpowiedz
@prusi: do teraz masa programów chodzących pod DOSem jest używana w wielu firmach- bo ten soft się sprawdza. Może wtedy nic wielkiego się nie stało, ale gdyby teraz Microsoft miał w dupie programistów i nazwał Windowsa 9 to pomyśl co mogłoby się stać gdyby programy się wykrzaczały, skrypty nie działały itp itd a to tylko dlatego, że programistom nie chciało się dopisać wyrażenia 95 LUB 98
  • Odpowiedz