Wpis z mikrobloga

Scala

@msq: akurat scala zdobywa coraz wiecej rynku, przynajmniej tak wnioskuje z rozmow z kolegami ktorzy sami robia backend na scali. sam na uczelni bede mial teraz semestr scali.
  • Odpowiedz
@Nadrill: to albo się bardzo dużo pozmieniało, albo nie nastawiaj się na Scalę :) jak 3 lata temu studiowałem, to oczywiście miała być Scala, Python na paradygmatach, a wyszło z tego oczywiście nic. Rok później na 100% było to samo, a o ile prowadzący się nie zmienił (a raczej nie), to nie uwierzę, że chciałoby mu się przygotować nowe materiały i będziecie się nadal grzebać w Ocamlu i OZie.
  • Odpowiedz
@Nadrill: @ciepol: o no to się trochę pozmieniało na plus widzę. U nas Android był na systemach wbudowanych z najgorszym prowadzącym na świecie, później jako wybieralny "systemy mobilne" i to już było całkiem spoko. No, ale paradygmaty pomimo, że lubiłem, to jednak dobór języków jako wspomniane Ocaml i OZ były po prostu zniechęcające. Ciekawe, czy coś jeszcze poprawili, bo szczególnie bolesne były 2 semestry odrealnionych baz danych nawalanych
  • Odpowiedz
@msq: Na R będzie teraz trochę parcia, bo SAP ma swoją in-memory DB, która pozwala na odpalanie skryptów R do analizy danych. Dodatkowo ja tego na uczelni używałem do generowania sprawozdań. Dzięki Sweave jest to zajebiście łatwe i przyjemne.
  • Odpowiedz