Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem z Arduino UNO, nie mogę zainstalować sterowników.

Po próbie zainstalowania sterowników do Arduino przez menedżer urządzeń wyskakuje komunikat:

System Windows nie może zainstalować urządzenia USB2.0-Serial

System Windows nie może odnaleźć oprogramowania sterownika dla tego urządzenia

Przy próbie zainstalowania sterowników po przez kliknięcie PPM na plik "arduino.inf" -> "Zainstaluj" nic się nie dzieje, a przy próbie odpalenia pliku dpinst-amd64.exe wyskakuje komunikat, że sterowniki zainstalowano pomyślnie, jednak nadal nie wykrywa mi poprawnie Arduino. Gdy spróbowałem zainstalować sterowniki na innym komputerze wystąpił ten sam problem.

Arduino pochodzi z tej aukcji, system operacyjny to Windows 7 64-bit

Mogę jeszcze dodać, że na Arduino świeci się zielona dioda ON i miga żółta dioda podpisana L.

#arduino #elektronika #elektronikadiy #diy
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Icyto: no bo to nie jest Arduino UNO. Pewnie chińczyki wdupili tam jakiś układ FTDI do komunikacji z kompem i masz standardowy problem taki jak z kablami Serial<->USB. Najpewniej żadnych sterów nie znajdziesz więc zmień system.
  • Odpowiedz
@Icyto: dobra, problem polega na tym, ze trudno dostac 64-bitowe sterowniki dla chipa w twoim kablu USB-COM. Z moich doswiadczen z tymi kablami wynika, ze sa dwa rozne chipy i z jednymi sa problemy, a z drugimi nie. Wejdz w menager urzadzen, wyswietl szczegoly sterownika, wyszukaj z combo boxa czegos a'la "identyfikator urzadzenia" i tam beda ciagi znakow... wpisz je w google i szukaj forum na ktorym gadaja o 64-bitowym
  • Odpowiedz