@niedzviadek: coś jest nie tak z kadrem/ proporcjami. Dywan wydaje się mieć ogromne fałdy w porównaniu do wysokości łóżka. Twardością bardziej sugeruje ścierkę a nie tkany dywan. Wywaliłbym jeszcze sukienkę, zmniejszył reflecta albo zwiększył glossines na fotelach i wyrzucił dofa bo coś dziwnie karnisz się rozmywa z lewej strony. Może jeszcze bym zsaturował w PS zasłony by były mniej niebieskie. Takie moje odczucie ale tak to spoko, zaczynaj następne wnętrze.
@Gorion103: Możliwe że z fotelami coś nie tak ;), co do shadera to racja trochę guma, muszę jeszcze popracować nad tkaninami.
@cfani4k: Proporcje starałem się utrzymywać rzeczywiste, wszystko modelowałem w cm. Materiał na dywan zrobiłem dispem z czymś co się nazywa vray fabric shader. Ogólnie mam problem z ustawieniami IOR, refl. glossines dla niektórych rzeczy i robię to na czuja. Dof z kamery vraya, średniy w sumie.
@niedzviadek: jeśli chodzi o dofa to lepiej renderować go osobno do tekstury (w 3dstudio w ustawieniach vryja jest to w render elements, nazywa sie zdepth) i eksperymentować w PS (filter>lens correction, poszukasz w google znajdziesz co i jak). Jeżeli chodzi o materiały to popatrz na ustawienia gotowców, np. http://www.vrayforc4d.net/portal/materials/ z czasem załapiesz co i jak ustawiać i dopasowywać do światła. Na koniec mały protip, nie męcz do nieskończoności jednej sceny
@cfani4k: Korzystałem już z zdepth i na ogół sprawowało się nieźle ;) jakoś tym razem zawierzyłem dof z vray camera, co do gotowców może rzeczywiście warto jakoś stwierdziłem, że jak gotowce to gotowce będzie słabo ale może jednak warto mimo tego, że było parę aktualizacji vraya po drodze to pewnie rzeczy się nie zmieniają (chyba) Co do protipu racja mam już dość tej sceny i pewnie jej nie rusze dalej
#grafika3d #cgi #vray #cinema4d
źródło: comment_fUrqCB2F1v7aPeSXmgPBcfVUqqv7spK6.jpg
PobierzFotele też dziwnie wyglądają. Ale może to przez telefon.
@cfani4k: Proporcje starałem się utrzymywać rzeczywiste, wszystko modelowałem w cm. Materiał na dywan zrobiłem dispem z czymś co się nazywa vray fabric shader. Ogólnie mam problem z ustawieniami IOR, refl. glossines dla niektórych rzeczy i robię to na czuja. Dof z kamery vraya, średniy w sumie.