Wpis z mikrobloga

#ekonomia #pytanie #parytetzlota

Szukam informacji nt. praktycznych skutków wprowadzenia parytetu złota w jakimś państwie i tego, w jaki sposób go wprowadzić. Potrzebuję ich, bo ciekawość nie daje mi spokoju, a w Internecie mogę znaleźć tylko wiedzę na temat tego, czym jest parytet złota, kto chciałby wprowadzenia, zarys historyczny itd., a nie o to mi chodzi.

Chcę wiedzieć, czy potrzebujemy banku centralnego, który by emitował walutę opartą na złocie (tzn. po okazaniu banknotu u emitenta mamy prawo do odebrania odpowiedniej ilości złota), czy może lepiej pozostawić kwestię pieniądze w rękach wolnego rynku.

Co by się stało z bankami i ich kredytobiorcami oraz gdzie podziałyby się pieniądze ludzi, którzy przechowują swoje pieniądze w owych bankach, które, jak wiadomo, się tam fizycznie nie znajdują.

Jak długo zajęłoby gospodarce ustatkowanie się oraz czy w ślad tego jednego, jedynego państwa musiałyby pójść inne, czy raczej nie. Skłaniam się do pierwszej opcji, no bo przecież taką walutą chciałby płacić każdy - od zwykłego zjadacza chleba, który nie martwiłby się o swoje oszczędności (nie ważne jak małe one by nie były) po wielkie korporacje w celu rozliczeń chociażby za sprzedaż ropy.

Liczę na jakieś publikacje, książki i ciekawą dyskusję, jeśli ktokolwiek to przeczyta :D
  • 5
  • Odpowiedz
@pococimojlogin: colego, polecam posłuchać Korwina. Bardzo często poruszał ten temat w trakcie licznych spotkań. Oczywiście na ile pozwalał mu czas przeznaczony na spotkanie. Wiadomo, że to nie jest takie hop siup wytłumaczyć kurna tego rodzaju zagadnienie. Zwróć uwagę przy tym, że co by Korwin nie mówił to i tak go zaraz grono lewackich gnid wyśmieje. Cokolwiek by nie powiedział. Żenada, że socjaliści są głusi na argumenty. To chyba genetyczne. Socjalizm przenosi
  • Odpowiedz
@marianbaczal: No spoko, nasłuchałem się już Korwina i mi wystarczy, a Twoja dalsza część wypowiedzi to za dużo z tematem pytania wspólnego nie ma :D

Głosuję na KNP, ale od dawna nie oglądam/słucham Korwina, bo on za każdym razem mówi praktycznie to samo. Chcę wolnego rynku, a także chcę parytetu złota, ale chcę też mieć na ten temat trochę wiedzy praktycznej. Korwin mówi ludzkim językiem do ludzi, a ja jestem w
  • Odpowiedz
@pococimojlogin: Polecam dwie pozycje: "Tajniki bankowości" M. Rothbarda i "Wojnę o pieniądz" S. Hongbinga. W dość przystępny sposób wyjaśniają interesujące cię zagadnienia i w odróżnieniu od wielu tego typu publikacji, nie wymagają ekonomicznego wykształcenia, by zrozumieć coś z lektury.
  • Odpowiedz