Wpis z mikrobloga

Słuchajcie Mirki jakie #coolstory. W poprzednim tygodniu naprawiliśmy laptopa starszemu panu(>70 lat). W tym tygodniu pojawił się ponownie, tak mu się spodobał nasz serwis, że postanowił oddać nam swoje elektroniczne skarby, których on już na pewno nie wykorzysta bo jak powiedział "jest za młody na takie zabawy".

Jak myślicie, będzie fitować do laptopa? ( ͡ ͜ʖ ͡)

#gimbynieznajo #humor #heheszki #elektronika #truestory #serwispc
naprawalaptopow - Słuchajcie Mirki jakie #coolstory. W poprzednim tygodniu naprawiliś...

źródło: comment_J87oef2uo1lki3CdhrsXtTMATlOd67BZ.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@naprawalaptopow: Ja wiem, ja wiem do czego to się może przydać! :)

Te diody krzemowe, to inaczej diody prostownicze mające zastosowanie w alternatorach starszego typu (Polonez, Fiat 125p, ale i nie tylko).

Jeszcze 10-15 lat temu wymieniało się mnóstwo tego w alternatorach. A zapas zacny. Pewnie jeszcze niejeden mechanik regenerujący alternatory przygarnąłby to z chęcią. Mirkom (poza funkcją ozdobną) do niczego się nie przyda.
  • Odpowiedz
@naprawalaptopow: pytanie nie na temat jak zwykle, mam problem z lapkiem, nie odpala się na matrycy, dopiero jak podlaczy sie na zewnetrzy monitor to wlacza sie system ale ma troche zielonych paskow, jak sie "nagrzeje" i sie go zresetuje to odpala sie na matrycy i dziala dopoki sie go wylaczy i nie wystygnie... wiem, że zimne luty i BGA ale który układ? NB czy GPU? Bo mam dojście do reballingu
  • Odpowiedz
Jakieś 2 tyg temu też dostałem podobną paczkę - w środku ~100 sztuk 2n3055, setki rezystorów młt, diody zenera, kondensatory tantalowe i inne bajery.

Zresztą ja to w ogóle chyba jestem dziwny, jak dostanę coś starego, rozlutowywuję i sprawdzam noty katalogowe scalaków, to czuję się jak za dzieciaka podczas rozpakowywania prezentów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz