Niskonapięciowe procesory intela, które niby w trybie turbo dochodzą do 2,5 i więcej GHz działają znośnie, czy nie warto się w to pchać?
Pytam, bo stoję przed wyborem laptopa (pośpiechu nie ma), który od czasu do czasu będzie musiał poradzić sobie z Photoshopem, Lightroomem, raz na ruski rok wyrenderować niedługi film w HD (bez super efektów specjalnych) i jeśli te ultramobilne są badziewne, to odpadnie mi sporo modeli.
Do tej pory pracowałem na i3 2,2 GHz, na moje potrzeby było w miarę ok, ale po nowszym oczekuję czegoś lepszego.
I tak, wiem, że jeszcze RAM jest ważny. I dysk dobry. I grafika. Pytam o procesory, bo nie miałem z nimi do czynienia.
@p4b10: te procki aa fajne, ale problem jest z laptopami w ktorych sa montowane. Tryb turbo sprawia ze procesor wydziela duzo ciepla, wiecej niz uklad chlodzenia odprowadza i w efekcie nie jest mozliwe ciagle dzialanie procka w tym trybie. Wiec chwilowa wydajnosc jest fajna, lecz dluzsze czynnosci niestety nie beda tak szybko hulac jak moznaby sie spodziewac paczajac tyllko na taktowanie. Jesli renderujesz okazjonalnie to powinno byc okej.
w mobilnych też się tobie włącz throttling, szczególnie w wersjach 4-rdeniowych, no chyba, że masz osobny układ chłodzenia dla cpu i osobny dla gpu, ale też nie zawsze.
@KierownikW10: Ok, to pewnie będę trzymał się zwykłych, bo nie lubię jak mi się sprzęt za bardzo grzeje. Wiem, że to nieuniknione w laptopach, ale da się znaleźć modele z dobrym chłodzeniem.
@Pustulka: u mnie jest tak, że tryb turbo działa cały czas, ale tylko wtedy, gdy nie obciążona jest karta graficzna. Gdy i ona jest obciążona, to taktowanie spada do bazowego. Latpok ma chłodzenie kiepskie jak na zastosowane podzespoły.
Pytam, bo stoję przed wyborem laptopa (pośpiechu nie ma), który od czasu do czasu będzie musiał poradzić sobie z Photoshopem, Lightroomem, raz na ruski rok wyrenderować niedługi film w HD (bez super efektów specjalnych) i jeśli te ultramobilne są badziewne, to odpadnie mi sporo modeli.
Do tej pory pracowałem na i3 2,2 GHz, na moje potrzeby było w miarę ok, ale po nowszym oczekuję czegoś lepszego.
I tak, wiem, że jeszcze RAM jest ważny. I dysk dobry. I grafika. Pytam o procesory, bo nie miałem z nimi do czynienia.
#pytaniedoeksperta #pytanie #komputery #laptop
zazwyczaj wersja z niskonapięciowa jest odpowiednikiem mobilnego procesora o jedną klasę w dół tj i7u to i5m itd.
@KierownikW10:
w mobilnych też się tobie włącz throttling, szczególnie w wersjach 4-rdeniowych, no chyba, że masz osobny układ chłodzenia dla cpu i osobny dla gpu, ale też nie zawsze.
@Pustulka: Dzięki za informację, przyda się :)