Wpis z mikrobloga

Przy backupie bazy danych MySQL w phpMyAdmin wybrałem złe kodowanie znaków. Dysponuję teraz tylko plikiem .sql z tą bazą. Czy aby poprawnie ustawić kodowanie znaków wystarczy zedytować

/*!40101 SET NAMES utf8 */;

?

#phpmyadmin #mysql #bazydanych #backup
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WallyGator:

Nie wiem ale dam Ci radę od serca, zrób dwa backupy zanim cokolwiek będziesz zmieniał (choćby jedną literkę) - przeżyłem raz odzyskiwanie zdupionej bazy - nie polecam nikomu
  • Odpowiedz
Pewnie nie. Jeśli plik został zapisany w latin2 a chcesz go mieć w UTF8 to to nie wystarczy.

Jeśli baza nie jest duża i da sie ten plik otworzyć w notepad++ lub podobnym, najłatwiej otworzyć go w kodowaniu w jakim jest zapisany. Obok utworzyć pusty plik w kodowaniu docelowym i po prostu przekleić zawartość z jednego do drugiego.

Potem oczywiście zamienić wpisy w pliku określające kodowanie.

Poza
  • Odpowiedz
@ihwar: @agentslug: Przenoszę po kimś stronę i bazę na inny hosting. Dysponuję tylko tym plikiem backupu, poprzedni hosting wygasł... I trochę z tym b----l jest, skrypty w uft-8, baza w latin, jeszcze jakieś części w iso - cięzko się połapać w tym wszystkim ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@WallyGator:

ja bym wpróbował najpierw wgrać bazę obok gdzieś i potem przekonwertować, wyeksportować w odpowiednim kodowaniu i dopiero na produkcji wrzucał
  • Odpowiedz