Mirki! Zamierzam składać papiery na Górnictwo i Geologię na AGH (Wydział Górnictwa i Geoinżynierii) oraz na Informatykę albo Energetykę na PK (Wydział Inżynierii Elektrycznej i Komputerowej albo Wydział Mechaniczny). O ile progi się znacząco nie zwiększą (matura dość trudna była w tym roku, więc liczę, że zmaleją ( ͡°͜ʖ͡°)) nie powinienem mieć problemu żeby się dostać. Proszę o opinię na temat owych kierunków, uczelni oraz wydziałów. Przeczytałem informatory, sprawdziłem progi oraz sprawdziłem ilu ludzi w zeszłych latach chciało tam studiować, jednakże jeszcze w 100% nie jestem pewny wszystkiego. Na Górnictwie i Geologii celuję bardziej w techniczną stronę, a na informatyce chciałbym iść w stronę programowania. Obawiam się też trochę matematyki, wszyscy mnie straszą analizą matematyczną, dlatego plusem będzie jak najmniejsza ilość owego przedmiotu. Z góry dzięki za pomoc.
@FunkyMonkey: Twój post brzmi mniej więcej jak 'mirki, chciałbym iść na filozofię lub europeistykę, które polecacie?', tak bardzo odmienne są oba kierunki.
@FunkyMonkey: Jestem GIG WGIG 4 rok :) Co wakacje możesz jechać na płatne praktyki a w ciągu samych studiów raczej uda ci się podpisać umowę stypendialną albo gwarantującą zatrudnienie w jednej ze spółek firm górniczych. Oczywiście jak znasz dobrze ang lub portugalski/hiszpanski jedziesz za granicę zarabiać grube kokosy. UWAGA: Sytuacja polskiego górnictwa obecnie jest kiepska i sytuacja może się zmieniać z dnia na dzień.
@FunkyMonkey: nie idż na GiG bo górnictwo w polsce nie ma przyszłości, jest za dużo ludzi,aczkolwiek na AGH jest przyjemnie. o ile nie masz wujków w kopalniach to w polszy o prace może być ciężko. Aczkolwiek Afryka, Kanada i Australia stoją przed Tobą otworem. O informatyce czy energetyce się nie wypowiadam.
@burarura: Myślałem, że to przyszłościowe kierunki. Sporo o tym czytałem. Powiesz coś więcej?
@babisuk: Wiem, jednak na jednym wydziale jest jeden semestr z matmą, a na innym wydziale już kilka. Pewnie sobie poradzę, jednak są wątpliwości gdy słyszę, że ktoś znowu kilka nocek zarwał przez analizę. :P
@pedros92: Kompania Węglowa dawała w tym roku magistrą gwarancje zatrudnienia + nagrody za dobre wyniki. KHW rekrutowało po 2 roku ludzi na stypendia (1000zł miesięcznie). JSW i Tauron też coś dawali ale nie interesowałem się.
@FunkyMonkey: Same studia GiG są bardzo obszerne. Oczywiście na sam początek chemia fizyka matematyka. Po tem co semestr jakaś odmiana mechaniki. Dużo prawa i przepisów. Obszerne projekty. Nie jest łatwo ale też nie
@Sherrax: @mirkobiniu: Właśnie w przyszłości widzę siebie w Australii, Kanadzie ewentualnie w Szwajcarii. ^^ Z angielskim u mnie w miarę (100% podstawa, 72% rozszerzenie) i mam nadzieję, że przez kilka lat studiów będzie już naprawdę bardzo dobrze.
@FunkyMonkey: Jak jesteś ambitny i lenia nie dostaniesz to nawet na platformę wiertniczą się załapiesz :) Kolego mając średnią 4,8 jedzie w te wakacje do KGHM w Chile :). Ale jeśli dojdzie zapaści polskiego przemysłu węglowego to może być kiepsko w Polsce i to mocno. Jakkolwiek plusem tych studiów jest to że uczysz się być "szefem" i mieć pod sobą ludzi. Więc jako kierownik magazynu też dostaniesz pracę od biedy
#studbaza #agh #politechnikakrakowska #pk #informatyka #gornictwo #geologia #matura
WIEiK PK to b----l, a nie wydział. Takie moje zdanie. ;)
Z góry zakładam, że na infie jest w c--j matmy.
@babisuk: Wiem, jednak na jednym wydziale jest jeden semestr z matmą, a na innym wydziale już kilka. Pewnie sobie poradzę, jednak są wątpliwości gdy słyszę, że ktoś znowu kilka nocek zarwał przez analizę. :P
@Sherrax: Opisz konkretniej. Jestem na 3 roku GiG w Zamiejscowym Ośrodku i nie słyszałem o jakichś gwarancjach.
Weź poprawkę na to, że wcześniej kilka miesięcy miał na nią w------e.
@FunkyMonkey: Same studia GiG są bardzo obszerne. Oczywiście na sam początek chemia fizyka matematyka. Po tem co semestr jakaś odmiana mechaniki. Dużo prawa i przepisów. Obszerne projekty. Nie jest łatwo ale też nie
@Sherrax: 2/3 się wyłamuje, sporo. Systematyczna nauka powinna wystarczyć żeby przetrwać do końca?