Wpis z mikrobloga

#ekuz #uniaeuropejska #polityka
W głowie mi się nie mieści jak można negować bycie w UE.
Jedziesz na wycieczkę? Coś ci się stanie? Karta EKUZ i w szpitalu traktują cie jak w Polsce(a nawet lepiej xD). Rentgen? Cyk. Recepta? Proszę bardzo. (Mialem okazje wczoraj z tego wczoraj skorzystać).
Zakup nieruchomosci poza Polska? Praca ? Pan z UE? To dowód poprosimy.
Dostęp do rynku pracy bez pozwolenia, studiów. Dziesiątki udogodnień.
Wiele ludzi, tych którzy nie wyjeźdzaja poza Polskę nie zdają sobie sprawy, jaki przywilej mamy będąc w tej wspólnocie.
Dziekuje, bez odbioru.
  • 124
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@weakar: jest dokładnie tak jak mówisz. Praca za granicą na umowie o pracę to tylko dowodzik i zapraszamy do zakładu jutro. Pakujesz walizkę wsiadasz w samolot i za 3h jesteś gdzie tam sobie chcesz. Zero sponsoringu wiz, formalności. Jedyne co bym zmienił to jakaś unifikacja systemu ubezpieczen w europie bo okazało sie na moim przykładzie ze nie możesz byc ubezpieczony równolegle w zusie i w innym kraju. Nie i już
  • Odpowiedz
  • 37
@szmichal: Miałem okazje skorzystać z ekuz (niestety). Działa to dokładnie na takiej samej zasadzie. Dowodzik, kartę poprosimy. Numerek, lekarz, rentgen, recepta (z bonifikata). Za 3 leki zapłaciłem 9.87 euro. Refundacja leków dla nierezydentów. Na prawdę, wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy jaki OGROMNY FART mamy, ze jesteśmy po tej stronie.
  • Odpowiedz
  • 0
@szmichal: odnośnie unifkacji.
Pracowałem na UOP za granica, miałem firmę w Polsce. ( 2 ubezpieczenia )
W sumie to chyba dobrze, ze podwójnie się nie ubezpieczasz? Czy chodzi ci o składki emerytalne?
Bo w innym przypadku -> pokazujesz ekuz i juz.
  • Odpowiedz
@weakar: chodzi o ubezpieczenia społeczne jak zus. Możesz byc ubezpieczony tylko w kraju rezydencji podatkowej czyli jak masz działalność w PL ale np pracujesz w Niemczech to niestety po jakimś czasie musisz opłacać niemiecki odpowiednik zusu a polskiego Zusu Nie płacisz. Okres przedawnienia w polsce to 5 lat i lepiej to ogarnąć wcześniej bo wiem z pierwszej ręki ze chwilę przed upływem 5 lat (przynajmniej w polsce) odpalają procedury by
  • Odpowiedz
@Jariii: uważaj na dobór słów, ja ostatnio za napisanie dokładnie tego samego o konfederacie wyłapałem ostrzeżenie xd myślałem, że to synonim, ale jednak według moderatorów - to wulgarne określenie
  • Odpowiedz
@weakar: wymieniasz same pozytywne rzeczy, a co z argumentami/krytyką osób, które szkalują UE? Bo jak np. ktoś powie "g---o jest niesmaczne", to "ale jest posypane brokatem i się ładnie świeci" nie jest przekonujące.
  • Odpowiedz
Wiele ludzi, tych którzy nie wyjeźdzaja poza Polskę nie zdają sobie sprawy, jaki przywilej mamy będąc w tej wspólnocie.

@weakar: d--a ich boli że sobie jezdzisz I chcieliby Cie na sile uwiazac w jednym powiecie jak psa przy budzie
  • Odpowiedz
@weakar: ja tam żałuje wejścia do ue. Bez ue, rodzina nie wyjechałaby z mojej ukochanej wsi. No ale wyjście z ue tego w żaden sposób nie naprawi. To jakby zbity talerz z kosza spowrotem rzucić na stół. No lepiej nie będzie ...
  • Odpowiedz