Za kilka lat przeprowadzę się do nowego domu w którym jest normalna instalacja elektryczna i centralne ogrzewanie.
Są jakieś dobre sposoby na zmniejszenie rachunków za prąd? W co można na początku zainwestować, żeby się z czasem zwróciło? Nie wiem czy warto kolektory słoneczne np. Mogą też być inne rzeczy tego typu niekoniecznie do energii, ale coś do kupienia do domu jako inwestycja (słyszałem jeszcze o geotermalnych źródłach, ale nie wiem czy to nie bajka i jaki jest koszt)
@platkiowsiane: Kolektory mogą służyć do podgrzewania wody(jak będziesz miał słońce), tylko to też inwestycja. Chociaż ojciec mojego kumpla zrobił sobie kolektor ze starego grzejnika pomalowanego na czarno, podłączonego do bojlera i podobno nawet do 70C potrafi im wodę nagrzać, więc na lato spoko :D
@babisuk: pompy ciepła są trendi, ale to wydatek rzędu ~100tys zł nawet :D (labki miałem i do sprawka szukaliśmy kosztów) ale prowadzący laborki mówił, że jego
W jaki sposób zainwestować w siebie kwotę 5 tysięcy? Jakieś kwalifikacje, które uczynią mnie atrakcyjną na rynku pracy? #praca #inwestycja #finanse #pieniadze #kursy
Są jakieś dobre sposoby na zmniejszenie rachunków za prąd? W co można na początku zainwestować, żeby się z czasem zwróciło? Nie wiem czy warto kolektory słoneczne np. Mogą też być inne rzeczy tego typu niekoniecznie do energii, ale coś do kupienia do domu jako inwestycja (słyszałem jeszcze o geotermalnych źródłach, ale nie wiem czy to nie bajka i jaki jest koszt)
#pytanie #energetyka #inwestycje (?)
Oświetlenie obecnie najlepiej inwestować w ledowe. Zwracają się w porównaniu do żarówek i świetlówek.
Centralne ogrzewanie na co?
@babisuk: obczaję, dzieki
Zapomniałem dodać, że w tym domu będę sam mieszkał pewnie przez dlugi czas
@babisuk: pompy ciepła są trendi, ale to wydatek rzędu ~100tys zł nawet :D (labki miałem i do sprawka szukaliśmy kosztów) ale prowadzący laborki mówił, że jego
Jednak gdy już taki zainstalujemy to w lecie mamy również klimatyzację.
Te 50k to oczywiście cena pompy z odwiertem i wszystkim. W 100k dla zwykłego domu nie uwierzę póki nie zobaczę ;)