Wpis z mikrobloga

Za kilka lat przeprowadzę się do nowego domu w którym jest normalna instalacja elektryczna i centralne ogrzewanie.

Są jakieś dobre sposoby na zmniejszenie rachunków za prąd? W co można na początku zainwestować, żeby się z czasem zwróciło? Nie wiem czy warto kolektory słoneczne np. Mogą też być inne rzeczy tego typu niekoniecznie do energii, ale coś do kupienia do domu jako inwestycja (słyszałem jeszcze o geotermalnych źródłach, ale nie wiem czy to nie bajka i jaki jest koszt)

#pytanie #energetyka #inwestycje (?)
  • 11
@platkiowsiane: jeśli chodzi o prąd to najdroższe jest grzanie prądem. Jeśli musisz grzać wodę prądem np. w lato to tutaj możesz szukać alternatyw.

Oświetlenie obecnie najlepiej inwestować w ledowe. Zwracają się w porównaniu do żarówek i świetlówek.

Centralne ogrzewanie na co?
@platkiowsiane: Kolektory mogą służyć do podgrzewania wody(jak będziesz miał słońce), tylko to też inwestycja. Chociaż ojciec mojego kumpla zrobił sobie kolektor ze starego grzejnika pomalowanego na czarno, podłączonego do bojlera i podobno nawet do 70C potrafi im wodę nagrzać, więc na lato spoko :D

@babisuk: pompy ciepła są trendi, ale to wydatek rzędu ~100tys zł nawet :D (labki miałem i do sprawka szukaliśmy kosztów) ale prowadzący laborki mówił, że jego
@orange92: koszta zależy jak liczyć - przy np. powietrznej pompie ciepła odchodzi koszt wymiennika gruntowego.

Jednak gdy już taki zainstalujemy to w lecie mamy również klimatyzację.

Te 50k to oczywiście cena pompy z odwiertem i wszystkim. W 100k dla zwykłego domu nie uwierzę póki nie zobaczę ;)