Wpis z mikrobloga

Cześć, mam dylemat. Muszę przejąć licznik prądu w e.on (albo zmienić operatora?) po mojej zmarłej mamie i tu zatrzymałem się na wyborze umowy.
Jak to reklamy, zachwycają się tą "Pewna Energia z Gwarancją", ale wiadomo, że dochodzi stała opłata miesięczna 19,31 zł opłaty handlowej i wymuszone 4,99 zł za jakiegoś niby technika. Przez takie wciskanie dodatkowych opłat nawet na tę ofertę bym nie spojrzał.
Ale trochę się przeraziłem jak zobaczyłem na stronie, że od 1 stycznia cena w taryfie G11 to 1,7794 zł/kWh (całodobowo). A dodatkowo opłata handlowa:
G11: 31,33 zł (1-mies.), 10,31 zł (6-mies.), 7,66 zł (12-mies.).

Aktualnie płacę 0,6211 zł za kWh + 0,5189 zł za dystrybucję.

Nie wiem na co dokładnie składa się ta cena 1,7794 zł/kWh, ale nawet zakładając, że wliczona w niej jest dystrybucja. To przy zużyciu ~300 kWh to ponad 500 zł co dwa miesiące. A gdyby do tego dochodziła jeszcze opłata dystrybucyjna, to w sumie rachunek na 2 miesiące byłby 3 razy wyższy niż aktualnie który wynosi około 340 zł. Bo przecież i tak mają dojść podwyżki dodatkowych opłat (nie tylko ceny samego prądu) i to nie ominie nikogo, nawet w tej umowie z gwarancją.

Ale ja głupi jestem i pewnie czegoś nie rozumiem.

Swoją drogą pomyślałem, że może podpiszę tę umowę, najwyżej zrezygnuję po nowym roku. Ale widział ktoś kalkulator wyliczenia opłaty jednorazowej przy zerwaniu umowy?

https://eon.pl/kalkulator-zakonczenia-umowy

Sprawdźcie sobie jakieś losowe terminy ()

#prad #energetyka #energia #pytaniedoeksperta
zenon-kowalewski - Cześć, mam dylemat. Muszę przejąć licznik prądu w e.on (albo zmien...

źródło: eon

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zenon-kowalewski: Nie możesz po prostu zrobić cesji? Jako spadkobierca (lub zgodni spadkobiercy) jesteś w prawie cywilnym traktowany tak samo jak zmarły, tzn. nabywasz wszystkie jego prawa i obowiązki. Powinno się dać zmienić TYLKO nazwisko w umowie. Chociaż tutaj może być coś nagmatwane w prawie.
  • Odpowiedz