Wpis z mikrobloga

@Rustyyyy: A czemu miałby nie być? IoT LTSC to po prostu Windows okrojony do samych podstaw, bez aktualizacji funkcji, czyli tych które zawsze psują Windowsa, z 10 latami aktualizacji bezpieczeństwa, coś a'la Windows 2000 choć żaden Windows nie przebije 2k, to było opus magnum Microsoftu.

Z resztą ludzie instalują Debiana stable który przez lata me jedne i te same paczki i jakoś ludzie żyją, idea ta sama. Zmieniać jak najmniej
  • Odpowiedz
@supra107: tak, ale nie kryją się z tym że używają biedana, bo są mentalnymi starcami.

A czy ty polecając taką wersję Windowsa ostrzegasz przed tym że do gier czy ogólnie na dłuższą metę, będzie problem z nowościami?
Pamiętam jak Windows 7 był w tej sytuacji, niby system działa, ale oprogramowanie z programu na program porzuca wsparcie
  • Odpowiedz
będzie problem z nowościami?

@Rustyyyy: Szczerze? Wątpię. Obecnie nie ma w Windowsie aż takich rewolucji żeby coś fundamentalnie nie działało bo siedzisz na zamrożonej wersji. Obecna wersja LTSC dla Win11 to 24H2 a dla Win10 to 21H2. Siedzę na tym drugim i wszystko działa jak należy, choć najnowsze w co grałem to Yakuza 7 i Cyberpunk 2077, a sporo programów które mają wymagania minimalne jak np. PowerToys albo Windows Terminal zaczynają
  • Odpowiedz
tak, ale nie kryją się z tym że używają biedana, bo są mentalnymi starcami.

@Rustyyyy: z jednej strony tak, a z drugiej dzięki flatpakom czy innym appimage to już teraz nie ma takiego znaczenia.
Dzięki takiemu podejściu łączysz stabilność Debiana, z możliwością instalacji świeżych appek bez ryzyka skasztanienia sobie systemu.
  • Odpowiedz
@supra107 w IoT nie instaluje się automatycznie candy crush saga i copilot, nie ma recalla i jest kalkulator z win7, nie umie po polsku, ten system jest bezużyteczny...
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@COVID-21: Używasz terminala żeby odpalić narzędzie GUI, i doprowadzasz Windowsa do używalności za pomocą GUI. Poza tym, chyba nie trzeba tłumaczyć że powód dla którego ludzie narzekają na terminal w Linuksie jest taki że do byle której pierdoły, jeżeli twoje DE nie zrobiło do tego piaskownicy GUI, musisz się bujać po konfigach /etc/? Jak np. do wyłączenia akceleracji myszki w X11 jeżeli deweloperzy DE nie pofatygowali się o pstryczka w
  • Odpowiedz
@supra107 wiem, kiedyś ucząc się innego języka przestawialem interfejs Windows żeby złapać techniczne słówka podczas codziennego użytkowania.
  • Odpowiedz
@supra107: Nie mam problemu z uzywaniem linuxowego terminala, za to za c---a pana nie mam pojecia co to jest windowsowy main.cpl i gdzie ten patryczek mialbym znalezc, w panelu sterowania? Czy moze w ustawieniach? Czy moze w regedit? XD Jak widzisz latwosc obslugi danego systemu zalezy od konkretnego uzytkownika, mozna byc uspoledzonym linuxowo, mozna byc i windowsowo jak ja.
  • Odpowiedz