Wpis z mikrobloga

Nasuwa mi się pewna myśl że tzw latarki czy lasery gwardii imperialnej to w rzeczywistości najlepsza b--ń w uniwersum ale źle użyta.
Wiemy że laser powinien naświetlać obiekt i wydaje mi się że tak działa tzw volkite weapon. Dlaczego więc w uniwersum latarki robią pew pew jak w gwiezdnych wojnach zamiast jechać wiązką lasera cały czas?
Różni są pisarze książek 40k i ich wizja ale np w siege of terra było napisane że nawet lasguny jak było ich wystarczająco dużo mogły zabić space marine. Więc wydaje mi się że gdyby przeciętny gwardzista mógł wcisnąć spust i jechać po marynarzu ciąglą wiązką mając trochę większą baterię ale niekoniecznie aż tak dużą jak hellguna, to jego efektywność byłaby znacznie większa, szczególnie jak naświetlałby mniej więcej jedno miejsce na przeciwniku przepalając go na wylot.
Właściwie to może ktoś wie ale czy tak właśnie nie działa hellgun dlatego łażą z tymi baterami w plecakach że on strzela stałą wiązką laserową?
#warhammer40k
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Uuroboros

Bo wtedy jeden gwardzista byłby w stanie powalić orka czy nawet kosmicznego marine. Uniwersum stałoby się nudne :)

A tłumaczyć lorowo możnaby to w ten sposób że bronie energetyczne szybko się przegrzewają. Ciągła wiązka z lasguna sprawiałaby że psułby się błyskawicznie czy nawet eksplodował w rękach.
Lasgun w założeniach to miała być podstawowa b--ń bpp (widzę że lubisz dziwne skróty :p ), tania w produkcji i łatwa w obsłudze. I
  • Odpowiedz
  • 0
@Jabby: lepiej rozdupcyć b--ń przegrzewając ją i zużyć baterię w 30 sekund czy zdechnąć powodu pierdyknięcia przez orka heretyk space marine etc etc?
Ja myślę że więcej broni się marnuje jak miliony gwardzistów umrze jednak
  • Odpowiedz
  • 0
@Uuroboros

Może się wtedy zużywa po kilku sekundach, stąd ogranicznik do krótkich wiązek. A jak pierdyknie to zabije też kolegów obok.
B--ń masowa musi być bezpieczna bo przez złe używanie jeszcze przed bitwą traconoby całe kompanie. Efektywniej dać ogranicznik niż dawać "samobójczą b--ń ostatniej szansy" który jest groźny w każdej chwili dla użytkownika.
W sumie to o czym piszesz robi też zwykły granat :)
  • Odpowiedz
Efektywniej dać ogranicznik niż dawać "samobójczą b--ń ostatniej szansy" który jest groźny w każdej chwili dla użytkownika.

W sumie to o czym piszesz robi też zwykły granat :)

@Jabby: a to tak plasmusie nie działają. Jak się przegrzeje, to wyparowuje razem z użytkownikiem?
koziolek666 - > Efektywniej dać ogranicznik niż dawać "samobójczą b--ń ostatniej szan...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Uuroboros: W sumie to się tak nawet da. Taki Lasgun można przeładować żeby w krótkim czasie wystrzelił potężna wiązkę. Do tego, w sytuacjach krytycznych, idzie przerobić karabin, a raczej jego magazynek, przez przeładowanie w potężny granat.

Chociaż z drugiej strony ludzkie życie w Wh40k jest warte mniej niż taki Karabin, więc rozwiązanie nieszczególnie mile widziane :)
  • Odpowiedz
. Więc wydaje mi się że gdyby przeciętny gwardzista mógł wcisnąć spust i jechać po marynarzu ciąglą wiązką mając trochę większą baterię

@Uuroboros: wg lore to marynata z--------a tak że nie utrzymałby na nim broni

bpp

@Jabby: czego?
  • Odpowiedz