Wpis z mikrobloga

• 98
@patryk-wuwuw: ja podaję 1 stycznia 1980, bo chyba kogoś poxxało, żebym komuś miał dawać prawdziwą, a w dodatku kiedyś było to potrzebne, zeby udawać pełnoletniego
  • Odpowiedz
po coś pytają, nie?

@dzek: tak, na przykład taki steam czy inny epic gromadzi dane w jakie gry w jakich porach grają różne grupy wiekowe, powstają raporty czy artykuły w co obecnie gra młodzież i ludzie w średnim wieku i jaki odbiór mają gry w różnych grupach wiekowych. I to jest ta straszna rzecz przez którą nie podajesz prawdziwej daty urodzin? Tak samo nie wiem, w samsung health np. możesz
  • Odpowiedz
@dzek: w roku jest 365 dni, ludzi jest 8 miliardów

Rzeczywiście data urodzin to taka unikalna informacja jak to że masz na imię Kuba albo że jesteś mężczyzną xD
  • Odpowiedz
@Ucho1899, @dzek zrobiłem coś podobnego w aplikacji lidla. jakież było zdziwienie przy resecie hasła że oprócz maila i telefonu to właśnie ta data z d--y ma znaczenie i dopiero support pomógł zresetować hasło
  • Odpowiedz
@Ucho1899: Czyhają lub nie, to nieistotne. Z jakiegoś powodu jednak chcą wiedzieć, chociażby po to, by optymalizować oferty handlowe pod wiek użytkowników i handlować danymi.
  • Odpowiedz
@dzek

@patryk-wuwuw: ja podaję 1 stycznia 1980, bo chyba kogoś poxxało, żebym komuś miał dawać prawdziwą, a w dodatku kiedyś było to potrzebne, zeby udawać pełnoletniego

Ja podaję Twoją datę urodzenia, przecież swojej im nie dam.
  • Odpowiedz
@SalamiAlejkum: kolejny z teoriami spiskowymi. Tu nie trzeba mieć nic do ukrycia.

Data urodzenia to nie są żadne tajne czy chronione dane. Na świecie jest ponad 8 miliardów ludzi. To po prostu nie jest nic unikalnego.
Już nawet w grupie 23 ludzi masz ponad 50% szans na to, że dwie osoby mają urodziny tego samego dnia.
  • Odpowiedz
wielkie korporacje

@Ucho1899: wiesz, że się mylisz, prawda? Wiesz o tym, że istnieje coś takiego jak reklama celowana? Wiesz o tym, że po wieku i hobby można danemu użytkownikowi reklamować rzeczy, które potencjalnie zechce kupić? Wiesz o tym, że w mediach społecznościowych Twoim znajomym mogą się wyświetlać: na górze informacja, że masz niedługo urodziny, a poniżej reklama tego, co mogą Tobie kupić?

Tak, wielkie korporacje bardzo interesuje, kiedy masz urodziny.
  • Odpowiedz
wiesz, że się mylisz, prawda?

@bregath: Nie mylę się - w komentarzu dalej napisałem do czego mogą służyć te dane.

Wiesz o tym, że istnieje coś takiego jak reklama celowana? Wiesz o tym, że po wieku i hobby można danemu użytkownikowi reklamować rzeczy, które potencjalnie zechce
  • Odpowiedz