taka krótka recenzja demówki która nikogo nie obchodzi (w sensie recenzja xd), po dwóch mapach normalna i tryb pojedynczego gracza
Muzyka: niektóre motywy średnie, takie zbyt defaultowe, ale czasem jak p----------i muzyczką to się robi elegancko. Tak na moje 70% muzyki jest wybitna, chociaż osobiście nie lubię jak wpadają motywy z poprzednich części, no ludzie, ile razy można remixować motyw grassland z h2 xD Zobaczymy, z czasem pewnie bardziej mi się spodobają niektóre utwory.
Dźwięki: wszystko git, dużo nawiązań do h3. Nic do zarzucenia w tym przypadku
Interfejs: osobiście nie jestem fanem tych nowszych interfejsów od h6, czasem można się zgubić, wolałbym mieć wszystkie kontrolki na jednym miejscu/częsci ekranu. Przydałoby się poprawić skalowanie, na monitorze 1920x1080 nie potrafię prawie rozróżnić jednostek w armii bohatera, częściowo też przez design samych jednostek. Źle nie jest ale nie jest też super optymalnie
Grafika: no k---a różnie xD pierwsza moja gra nekromantą to co chwila latałem po mapie myszką na każdy obiekt, bo jest mega ciężko rozróżnić które to obiekt interaktywny, a które obrazy tła. Później rundka rycerzem - tu już dużo łatwiej było odróżnić, ale nie jest to tak intuicyjne jak w pozostałych heroesach ( i nie mówię tu tylko o h3 ). Jednostki też ciężko się rozróżnia, ja wiem że ktoś zaraz przyjdzie i powie że trzeba się przyzwyczaić itd, ale jakoś w innych częściach tak nie miałem, wiedziałem mniej więcej która jednostka może być silniejsza od której, jaka jest jej funkcja, dużo szybciej człowiek to łapał, po pół godziny rozgrywki nawet. Z jednej strony podoba mi się ten komiksowy styl, ale może właśnie brakuje tutaj tych kolorów komiksowych - niektóre rzeczy bardziej wyróżniające się zrobić. Ba, nawet uważam że taki bajkowy klimat jak z h2 by tu wleciał ideolo. Jest w opcjach że przytrzymanie alt pokazuje interaktywne obiekty - szkoda że nie można cały czas tego mieć włączonego. W opcjach tez można wyłączyć obrysy - dużo lepiej jest wtedy. Grafika też wydaje się tak lekko rozmyta, a gra na wysokich ustawiona. Takie hmm 6/10 graficznie, ale to też nie jest że gra jest brzydka, jest inna, i może się bardziej sprowadzać do preferencji/gustu. Mi na początku nie podeszło, po 3 godzinach spodobało się bardziej ale dalej nie jest to mój ulubiony obraz na który patrzę w ciągu dnia xD Side note: podczas pisania tego tekstu jeszcze raz odpaliłem gierke, zimowa mapa: tutaj miałem dużo mniej problemu żeby przyzwyczaić oczy, było bardziej ok
Artworki: na trailerach były mocno ala mobilna gra p2w, wydaje mi się że zrobili ładniej teraz, nie-mobilnie. Niektóre postacie dalej wyglądają tak jak z trailera, ale ogólnie aż tak źle się na to nie patrzy jak myślałem że będzie
Walka: nie czuję tutaj tej satysfakcji z ubijania jednostek, ale od czego jest autowalka :)
Miasta: trochę zbyt generic, budynki bardzo do siebie podobne (ale to w sumie w całej serii po h4 można by powiedzieć), i najgorszy dla mnie widok przedstawienia ulepszeń jak z h7, no ugh, po prostu nienawidzę tego całym serduszkiem xD ale to moje tylko zdanie
Tak z plusów jeszcze to animacje czarów czy interfejsu bardzo piękne, ruch po mapie płynny,
Ogólnie to wydaje mi się że gra będzie solidna, ale będzie też mieć swoje mankamenty. Z bugów w demówce to jedynie problemy z kursorem przy alt+tab, na gtx 1060 i ryzen 5 2600 na linuxie na najwyższych stabilnie 60 klatek.
W takiej formie jak jest to bym chętnie kupił bez rozczarowania że jest niegrywalna czy coś, ale jeszcze chłopaki i dziewczęta pracują tam nad nią więc musi być tylko lepiej
taka krótka recenzja demówki która nikogo nie obchodzi (w sensie recenzja xd), po dwóch mapach normalna i tryb pojedynczego gracza
Muzyka: niektóre motywy średnie, takie zbyt defaultowe, ale czasem jak p----------i muzyczką to się robi elegancko. Tak na moje 70% muzyki jest wybitna, chociaż osobiście nie lubię jak wpadają motywy z poprzednich części, no ludzie, ile razy można remixować motyw grassland z h2 xD Zobaczymy, z czasem pewnie bardziej mi się spodobają niektóre utwory.
Dźwięki: wszystko git, dużo nawiązań do h3. Nic do zarzucenia w tym przypadku
Interfejs: osobiście nie jestem fanem tych nowszych interfejsów od h6, czasem można się zgubić, wolałbym mieć wszystkie kontrolki na jednym miejscu/częsci ekranu. Przydałoby się poprawić skalowanie, na monitorze 1920x1080 nie potrafię prawie rozróżnić jednostek w armii bohatera, częściowo też przez design samych jednostek. Źle nie jest ale nie jest też super optymalnie
Grafika: no k---a różnie xD pierwsza moja gra nekromantą to co chwila latałem po mapie myszką na każdy obiekt, bo jest mega ciężko rozróżnić które to obiekt interaktywny, a które obrazy tła. Później rundka rycerzem - tu już dużo łatwiej było odróżnić, ale nie jest to tak intuicyjne jak w pozostałych heroesach ( i nie mówię tu tylko o h3 ). Jednostki też ciężko się rozróżnia, ja wiem że ktoś zaraz przyjdzie i powie że trzeba się przyzwyczaić itd, ale jakoś w innych częściach tak nie miałem, wiedziałem mniej więcej która jednostka może być silniejsza od której, jaka jest jej funkcja, dużo szybciej człowiek to łapał, po pół godziny rozgrywki nawet.
Z jednej strony podoba mi się ten komiksowy styl, ale może właśnie brakuje tutaj tych kolorów komiksowych - niektóre rzeczy bardziej wyróżniające się zrobić. Ba, nawet uważam że taki bajkowy klimat jak z h2 by tu wleciał ideolo. Jest w opcjach że przytrzymanie alt pokazuje interaktywne obiekty - szkoda że nie można cały czas tego mieć włączonego. W opcjach tez można wyłączyć obrysy - dużo lepiej jest wtedy.
Grafika też wydaje się tak lekko rozmyta, a gra na wysokich ustawiona. Takie hmm 6/10 graficznie, ale to też nie jest że gra jest brzydka, jest inna, i może się bardziej sprowadzać do preferencji/gustu. Mi na początku nie podeszło, po 3 godzinach spodobało się bardziej ale dalej nie jest to mój ulubiony obraz na który patrzę w ciągu dnia xD Side note: podczas pisania tego tekstu jeszcze raz odpaliłem gierke, zimowa mapa: tutaj miałem dużo mniej problemu żeby przyzwyczaić oczy, było bardziej ok
Artworki: na trailerach były mocno ala mobilna gra p2w, wydaje mi się że zrobili ładniej teraz, nie-mobilnie. Niektóre postacie dalej wyglądają tak jak z trailera, ale ogólnie aż tak źle się na to nie patrzy jak myślałem że będzie
Walka: nie czuję tutaj tej satysfakcji z ubijania jednostek, ale od czego jest autowalka :)
Miasta: trochę zbyt generic, budynki bardzo do siebie podobne (ale to w sumie w całej serii po h4 można by powiedzieć), i najgorszy dla mnie widok przedstawienia ulepszeń jak z h7, no ugh, po prostu nienawidzę tego całym serduszkiem xD ale to moje tylko zdanie
Tak z plusów jeszcze to animacje czarów czy interfejsu bardzo piękne, ruch po mapie płynny,
Ogólnie to wydaje mi się że gra będzie solidna, ale będzie też mieć swoje mankamenty. Z bugów w demówce to jedynie problemy z kursorem przy alt+tab, na gtx 1060 i ryzen 5 2600 na linuxie na najwyższych stabilnie 60 klatek.
W takiej formie jak jest to bym chętnie kupił bez rozczarowania że jest niegrywalna czy coś, ale jeszcze chłopaki i dziewczęta pracują tam nad nią więc musi być tylko lepiej