Wpis z mikrobloga

#gielda #meczennicyamd #nvidia
Jeden z najlepszych analityków (Ming-Chi Kuo) jakich znam wypowiedział się się o dealu open ai - AMD:

Z perspektywy łańcucha dostaw, oto krótka analiza planu OpenAI dotyczącego wdrożenia systemów AMD MI450 o mocy 1 GW w drugiej połowie 2026 r. i jego potencjalnego wpływu na Nvidię.

W ciągu ostatnich dwóch tygodni nie nastąpiły żadne istotne zmiany w zamówieniach AMD na CoWoS na rok 2026.

Wdrożenie MI450 o mocy 1 GW przekłada się na około 50 tys. wafli CoWoS-L. Obecne szacunki dotyczące zamówień AMD na CoWoS na rok 2026 wynoszą 60-80 tys. wafli (z czego 80-90% dotyczy serii MI400). Oznacza to, że obecny plan zamówień CoWoS przez AMD jest wystarczający do obsługi budowy systemu o mocy 1 GW, zarówno w scenariuszu optymistycznym, jak i konserwatywnym.

Szybka analiza sugeruje, że głównymi beneficjentami zamówienia OpenAI na systemy AMD są dostawcy związani z HBM i UALink. Pamięć HBM4 dla MI450 jest dostarczana głównie przez firmę Samsung. Chociaż pełna specyfikacja UALink nie wejdzie do masowej produkcji przed serią MI500 w 2027 r., silna widoczność zamówień powinna znaleźć odzwierciedlenie już wcześniej w cenach akcji powiązanych dostawców, takich jak Astera Labs.

Sądząc po bolesnych doświadczeniach Nvidii z wdrożeniami na poziomie szaf serwerowych, wdrożenie systemów MI450 o mocy 1 GW również prawdopodobnie nie będzie gładkie. To, co może zrobić Nvidia – i co najwyraźniej już robi – to podnieść poprzeczkę na rynku, zanim serwery AMD na poziomie szaf zaczną być wysyłane w dużych ilościach, zabezpieczając w ten sposób swoją kolejną przewagę. Dopóki ogólny rynek mocy obliczeniowej AI będzie się rozwijał, partnerstwo OpenAI z AMD powinno mieć ograniczony wpływ na Nvidię.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@gonzo91: to tak bym powiedział trochę chłodny nastrój.

Tzn. Brzmi jakby teraz miał być roczny boczniak.

I chyba wychodzi, ze póki co to gdyby nie ta umowa to nie byłoby żadnych większych zamówień na te ich układy jak na razie
  • Odpowiedz