Sytuacja wygląda tak: wynajmuję nieruchomość i mam z tego ok. 4k netto miesięcznie. Mieszkam u rodziców, więc koszty życia mam praktycznie zerowe. No, trochę przesadzam, bo kupuję jedzenie w sklepie, ale generalnie nie dokładam się do rachunków.
Pracę mam do końca roku i nie wiem, czy będzie przedłużenie, bo byłem zatrudniony tylko pod projekt. Obecnie mocno się skłaniam, żeby trzymać ok. 50k w gotówce, a resztę wrzucić na giełdę. W razie braku kontraktu zrobiłbym sobie kilka miesięcy wakacji. Myślę, że takie 50k to bezpieczny bufor – będzie i na wyjazd, i jako poduszka finansowa na czarną godzinę.
Mam dylemat: wrzucić w nudny ETF na S&P500/All World, czy może skusić się na naszych dywidendowych czempionów?
Nie mam kobiety, więc raczej zakup mieszkania/domu mi nie grozi. A nawet jeśli, to mogę wypowiedzieć umowę najmu albo zostać u rodziców. Auto mam sprawne.
@mirko_anonim: czemu to w gotówce chcesz trzymać te 50k, wpłać je lepiej na jakieś konto oszczędnościowe, chociaż 5% będziesz mieć, a w razie czego możesz to wyplacic
determinowany-przyjaciel-61: Gotówkę wsadź jak chcesz, na Indeksowane Konto Oszczędnościowe Toyota Bank. Nie trzeba zakładać konta osobistego. BFG do 100k Euro, 2FA, aplikacja autoryzacyjna, ustawianie limitów wpłat i wypłat itp. Oprocentowanie WIBOR 3M (do 30 września 5,24%. Oprocentowanie następnego kwartału równe oprocentowaniu WIBOR 3M notowanego w przedostatnim dniu roboczym mijającego kwartału, czyli w tym przypadku - września. Opłata 30zł/msc pobierana i zwracana na konto w przypadku niewypłacania środków z konta w danym
Powiedzmy hipotetycznie, jaka byłaby strata dla świata gdyby Iran jednak miał b--ń atomową i zrzucił ją na Izrael? Izrael coś produkuje? Nie ma tam surowców, technologii, co najwyżej kilka zabytków w Jerozolimie. Jest dużo piasku i oliwek
#gielda #inwestowanie
Co byście zrobili z luźnymi 100–150k PLN?
Sytuacja wygląda tak: wynajmuję nieruchomość i mam z tego ok. 4k netto miesięcznie. Mieszkam u rodziców, więc koszty życia mam praktycznie zerowe. No, trochę przesadzam, bo kupuję jedzenie w sklepie, ale generalnie nie dokładam się do rachunków.
Pracę mam do końca roku i nie wiem, czy będzie przedłużenie, bo byłem zatrudniony tylko pod projekt. Obecnie mocno się skłaniam, żeby trzymać ok. 50k w gotówce, a resztę wrzucić na giełdę. W razie braku kontraktu zrobiłbym sobie kilka miesięcy wakacji. Myślę, że takie 50k to bezpieczny bufor – będzie i na wyjazd, i jako poduszka finansowa na czarną godzinę.
Mam dylemat: wrzucić w nudny ETF na S&P500/All World, czy może skusić się na naszych dywidendowych czempionów?
Nie mam kobiety, więc raczej zakup mieszkania/domu mi nie grozi. A nawet jeśli, to mogę wypowiedzieć umowę najmu albo zostać u rodziców. Auto mam sprawne.
IKE i IKZE mam wypełnione do pełnych limitów.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
Może warto rozważyć dywidenda plus od beta?
Skrot myslowy. Gotowke mialem na mysli kase na lokatach czy kontach.
Dodam tylko, ze chce pominac calkowicie obligacje skarbu
Gotowka mialem na mysli lokaty/konta. Skrot myslowy.
@jenkins_slave
Mozliwe, bym musial obadac co tam wchodzi w sklad ETFu. Jakby mial nizszy TER, to juz dawno bym sie z
@mirko_anonim: Tak zainwestować, abyś miał zabezpieczenia dwuetapowe na koncie, bo potem będziesz pisał na wykopie, że cię oszukali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No sorry, ale jak nie wiesz czy jestes chlopcem czy dziewczynka, to ciezko brac od kogos takiego rady.
A wkladanie 100k w zloto nie ma zadnego
@mirko_anonim: Z takimi uprzedzeniami do ludzi, to nie dziwne, że nie masz kobiety ꈍωꈍ