Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zainwestować 100-150k PLN?
#gielda #inwestowanie

Co byście zrobili z luźnymi 100–150k PLN?

Sytuacja wygląda tak: wynajmuję nieruchomość i mam z tego ok. 4k netto miesięcznie. Mieszkam u rodziców, więc koszty życia mam praktycznie zerowe. No, trochę przesadzam, bo kupuję jedzenie w sklepie, ale generalnie nie dokładam się do rachunków.

Pracę mam do końca roku i nie wiem, czy będzie przedłużenie, bo byłem zatrudniony tylko pod projekt. Obecnie mocno się skłaniam, żeby trzymać ok. 50k w gotówce, a resztę wrzucić na giełdę. W razie braku kontraktu zrobiłbym sobie kilka miesięcy wakacji. Myślę, że takie 50k to bezpieczny bufor – będzie i na wyjazd, i jako poduszka finansowa na czarną godzinę.

Mam dylemat: wrzucić w nudny ETF na S&P500/All World, czy może skusić się na naszych dywidendowych czempionów?

Nie mam kobiety, więc raczej zakup mieszkania/domu mi nie grozi. A nawet jeśli, to mogę wypowiedzieć umowę najmu albo zostać u rodziców. Auto mam sprawne.

IKE i IKZE mam wypełnione do pełnych limitów.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
determinowany-przyjaciel-61: Gotówkę wsadź jak chcesz, na Indeksowane Konto Oszczędnościowe Toyota Bank. Nie trzeba zakładać konta osobistego. BFG do 100k Euro, 2FA, aplikacja autoryzacyjna, ustawianie limitów wpłat i wypłat itp. Oprocentowanie WIBOR 3M (do 30 września 5,24%. Oprocentowanie następnego kwartału równe oprocentowaniu WIBOR 3M notowanego w przedostatnim dniu roboczym mijającego kwartału, czyli w tym przypadku - września. Opłata 30zł/msc pobierana i zwracana na konto w przypadku niewypłacania środków z konta w danym
  • Odpowiedz
Jak zainwestować 100-150k PLN?

@mirko_anonim: Tak zainwestować, abyś miał zabezpieczenia dwuetapowe na koncie, bo potem będziesz pisał na wykopie, że cię oszukali ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @femboy69

No sorry, ale jak nie wiesz czy jestes chlopcem czy dziewczynka, to ciezko brac od kogos takiego rady.

A wkladanie 100k w zloto nie ma zadnego
  • Odpowiedz
No sorry, ale jak nie wiesz czy jestes chlopcem czy dziewczynka, to ciezko brac od kogos takiego rady.

@mirko_anonim: Z takimi uprzedzeniami do ludzi, to nie dziwne, że nie masz kobiety ꈍωꈍ
  • Odpowiedz