Wpis z mikrobloga

kup mi taki sprzet to ci odpale połowe cydru


@lukasz-lux: normalnie baniak na wino i drozdze i masz cyderek, potem do butelek z cukrem i masz cyderek gazowany. Robie tak co rok z soku kartonowego z biedry ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@lukasz-lux cukru nie dajesz, specjalne drożdze cydrowe kupujesz i szybko butelkujesz zaraz po burzliwej fermentacji, zeby sie nagazowało w butelce. Ale to jak bedziesz chcial robic to sie odezwij :)
  • Odpowiedz
@gr100 Niektóre czeskie (i nie tylko bo w polsce chociażby Probus) posiadają też destylarnie. Te czeskie często oferują też usługę testylacji przywiezionych zacieków lub wymieniają owoce na gotowy produkt.
  • Odpowiedz
  • 0
Ale to drożdze jakies trzeba d-----ć bo oglądałem filmik że z samego cukru w jabłkach wyjdzie z 5%?


@lukasz-lux: drożdze cydrowe, ja chyba robiłem koło 10 % na prostą matematyke, cukru nie dodawaj bo już jest w jabłku, cukier dodajesz do butelki jak chcesz cydr gazowany - dwutlenek węgla z fermentacji nagazuje cydr
  • Odpowiedz