Wpis z mikrobloga

@Axoi: AGH? W takim razie to dopiero początek cyrków. Wszystko powinno dojść jak należy. Zazwyczaj liczy się tylko numer konta. Napisz do dziekanatu/obsługi e-rekrutacji email z zapytaniem. Zawsze tak robię na wszelki wypadek przy takich dziwnych sytuacjach.
@mirkobiniu: Poważnie. Jest dla mnie najlepszym wyborem z pewnych względów. Na informatykę, niżej pisze gdzie.

@Colos: Pierwszy wybór to informatyka stosowana na wydziale fizyki i informatyki stosowanej. Potem trzy inne informatyki i na końcu IO na wydziale metalurgii i informatyki przemysłowej - gdzieś się na pewno dostanę. Najbardziej pasuje mi wydział fizyki bo interesuje mnie wykorzystanie AI w symulacyjnych fizycznych, tego chciałabym się nauczyć i myślę że to ma przyszłość.
@Axoi Ja poszedłem na Informatykę Stosowaną na WIMIIP. Ogólnie spoko, ale dużo informacji o metalach ciężkich i dużo niedouczonej kadry ( obok całkiem spoko ludzi ;) ). Wbrew pozorom na tym wydziale IO ma bliżej do typowej informatyki niż IS. Spory nacisk na wiedzę o metalach ciężkich. Po tym kierunku jest się kimś w rodzaju Neokowala, a potem pracuje się całkowicie w czymś innym.

Oczywiście poza dziadkami jest trochę ciekawych prowadzących.
@Colos: A miałam ją wpisaną jako przedostatnią. Miałam, bo nie chcę zostać neokowalem. Cóż, została zastąpiona jej alternatywą czyli inną informatyką. Syllabus nie pokazywał tego co naprawdę tam się robi...
@Axoi: Z geologią ciężko mi porównać, ale ogólne mówi się, że EAIE > Fizyka > (Goelogia, Metale). Na metalach głównie robi się Metody Elementów Skończonych i takie zabawy, na Fizyce i EAIE nie wiem, na Geologii podobno dużo analizy obrazu. No, ale nazwa wydziału to tak jakby druga część kierunku. Czyli informatyka stosowana na wydziale metali, to 1/2 informatyka i 1/2 metalurgia i próba zastosowania jednego w drugim. :)
Ja w każdym razie mam w deklaracji informatykę na EAIE, fizyce, telekomunikacji, fizykę techniczna i inżynierię obliczeniową na końcu. Mam nadzieję że to dobre wybory, i że dostanę się chociaż na fizykę.

A, jak robię pierwszy stopień na wydziale powiedzmy fizyki, to na drugi mogę iść na samogłoski, czy trak to nie działa?
@Axoi: Tylko przeczytaj dobrze regulamin rekrutacji na tą AGH, bo z tego co wiem sporo ludzi nacięło się na taki myk, że jak bierzesz jakiś kierunek na 2. miejsce, to na ten kierunek masz wyższy próg niż ci co mieli go w pierwszym wyborze, bo konkurujesz tylko z ludźmi co mieli go właśnie na 2. miejscu. Mogłem trochę pomieszać (nie interesuje mnie agh), a pamiętam, że w necie spory lament był.
@Dassault: Niekoniecznie. Zależy czym się interesujesz. Na 2 roku zapisałem się na kursy C# po Angielsku, żeby się czegoś nowego dowiedzieć... fajne doświadczenie. Spokojnie można zostać programistą. Jest trochę tych dodatkowych kursów.

Poszedłem na koło naukowe MetalSoft (dużo informacji o różnych praktykach, stażach itp). Z kolegą z akademika zakręciliśmy się na pierwszym roku na zdalnej robocie w webie (ja frontendowiec od zawsze, kolega na stanowisku #!$%@? we wszystkim, ale głównie PHP).
@Dassault: Ten ranking jest ustawiony już podczas matur. To się samo napędza. Najlepsi idą do najlepszych wydziałów, gorsi do gorszych. To nie wina wydziału, tylko raczej ludzi którzy tu się uczą. Część osób pójdzie na nasz wydział po maturach bo "a, no bo po Informatyce są pieniądze, a w sumie się dostanę". Jeszcze żaden pracodawca mnie nie zapytał o wydział.