@CzulyTomasz: Nie, to zdecydowana przesada. Jeżeli jesteśmy na poziomie hackownaia przez "low frequency magnetic radiation", to tym bardziej hardware wallet będzie miał całą masę różnych wektorów ataków i to o wiele prostszych. Swoją drogą masę z tych punktów, najwidoczniej nie wszystkie, można obejść właśnie klatką Faradaya lub niekorzystaniem z klawiatury.
Do tego dochodzą takie kwestie jak - Czy za pomocą np. low frequency magnetic radion można w praktyce odczytać seeda. Bo
@rysiekryszard @CzulyTomasz jak ktoś chce być bezpieczny to jak dla mnie pierwszym krokiem jest nie posiadanie żadnego hardware z wbitym seedem. Potrzebujesz to przecież tylko na chwilę, żeby wygenerować adres (a najlepiej master public key). Potem factory reset. A jak ktoś używa bitcoina a nie tylko zbiera to osobny portfel z drobnymi.
@rysiekryszard: @Creamfields wasze wallety nie maja żadnego znaczenia, jak shakują coinbase która trzyma BTC Saylora i Blackrocka to zobaczycie ATH jak świnia niebo
@rysiekryszard dobrze mieć zebrane przypadki takich ataków w jednym miejscu, ale faktycznie to raczej trochę nad wyrost, że jak postawisz sobie lapka zamiast hardware wallet to na 99% stracisz środki przez różne ataki jak ten zmieniający pamięć RAM w WiFi ( ͡º͜ʖ͡º). Tak jak mówisz, że w większości przypadków bitcoiny będą tracone nie przez Mosad za ścianą tylko z bardziej banalnych powodów: winy samego użytkownika,
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
Lista ataków na komputery offline z sugestią, żeby jednak zainwestować w portfel sprzętowy.
#kryptowaluty #bitcoin
źródło: 1
PobierzDo tego dochodzą takie kwestie jak
- Czy za pomocą np. low frequency magnetic radion można w praktyce odczytać seeda. Bo