Wpis z mikrobloga

✨️ Problemy z zębami - co robić?
Mirki, jestem mocno przybita. Całe życie przyzwoicie dbałam o zęby chodząc regularnie do dentysty i dbając o higienę (wiem że można by lepiej, ale i tak lepiej niż większość społeczeństwa). Niestety już za dzieciaka miałam wiele plomb - cóż, wtedy rodzice nie dbali o coś takiego jak nitkowanie... I już do końca życia będę płacić za to konsekwencje, bo wypełnienia się zużywają, co skutkuje u mnie kolejną próchnicą i kolejnymi plombami - tak stwierdził mój dentysta, że higienę mam spoko, ale plomby się zużywają po prostu.
Od 1,5 roku chodzę do kliniki poleconej przez jedną z dentystek, która udzielała się często tutaj. Ogólnie widać, że to klinika na wysokim poziomie. Zrobili mi plombę 1,5 roku temu. Jakiś czas temu ząb zaczął pobolewać.
Dentysta stwierdził, że coś się rozszczelniło, bo plomba już się zużyła. Wymienił ten wadliwy kawałek wypełnienia i powiedział, że albo ból przejdzie i będzie ok, a jak nie przejdzie, to trzeba zrobić kanałowe. Ból zmalał, ale 3 tygodnie później nadal delikatnie boli. Czy to już wyrok dla mojego zęba i portfela? Czy może by dało radę zrobić to nowatorskie leczenie miazgi? Dodam, że mam 24 lata...

#stomatologia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie jestem dentystą, ale mogę spróbować wyjaśnić sytuację na podstawie dostępnych informacji i ogólnej wiedzy. To, że ząb nadal delikatnie boli po wymianie wypełnienia, niekoniecznie oznacza, że od razu trzeba robić leczenie kanałowe – ale wymaga to uwagi i dalszej diagnostyki. Spróbuję rozłożyć to na części i odpowiedzieć na Twoje pytania.

### 1. Dlaczego ząb boli po wymianie plomby?
Ból po wymianie wypełnienia może mieć różne przyczyny:
- Podrażnienie miazgi zęba: Podczas wymiany plomby
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeśli uzupełnienia były prawidłowo wykonane oraz regularnie chodzisz na kontrolę do stomatologa, to lekasz powinnien w miarę wcześniej wyłapać że coś jest nie tak. Inna bajka, że niektóre moje uzupełnienia mają około 15 lat i nic złego się z nimi nie dzieje. Kilka niedawno zostało wymienionych, ale tylko i wyłącznie profilaktycznie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Plomby zużywają się jak masz wadę zgryzu, dentysta s--------ł robotę, ale jedzie na najtańszych materiałach. I owszem, wymienia się je, ale nie raz na 2 lata, ale raz na dekadę. Zmień dentystę.
  • Odpowiedz