Wpis z mikrobloga

Napisałem dzisiaj swoje pierwsze rest API (java + spring boot), z tutoriala oczywiście, ale wszystko zrozumiałem o dziwo.

To mały krok dla człowieka, ale wielki dla przegrywa. Ile czasu mi zajmie znalezienie pracy od tego punktu? Na naukę mam tak około 3-4 godzinki dziennie.

#programowanie #programista15k
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamikadze97 gratulacje, jeszcze tylko git, docker, k8s, CI/CD, jakaś chmura, bazy danych (SQL, NoSQL, transakcje), cybersec, integracje z zewnętrznymi API, agile, praca zespołowa, lintery, testy automatyczne, wiedza co się zmieniało w języku i frameworku na przestrzeni lat i można zacząć myśleć o pierwszej pracy xD
  • Odpowiedz
@kamikadze97: stary, w IT jest takie ssanie że spokojnie w 3 miesiące ogarniesz pierwszą robotę, nie słuchaj hejterów. Tylko sobie powtórz SOLID przed rozmową. Daj znać jak poszło
  • Odpowiedz
@MilionerPrzed30: "gratulacje, jeszcze tylko git, docker, k8s, CI/CD, jakaś chmura, bazy danych (SQL, NoSQL, transakcje), cybersec, integracje z zewnętrznymi API, agile, praca zespołowa, lintery, testy automatyczne, wiedza co się zmieniało w języku i frameworku na przestrzeni lat i można zacząć myśleć o pierwszej pracy xD"

Przy czym nawet jak robotę znajdzie z tym zestawem to trochę słabo być programistą bez algorytmów, budowy komputera, systemów operacyjnych, podstaw assemblera, C/C++, algebry, kryptografii
  • Odpowiedz
@kamikadze97: powiem tak, zanim ogarniesz wszystkie wymagane technologie przy springu TERAZ to do tej pory stack zmieni się 3 razy. Standardowo: git, docker, kubernetes, cloud, postgre/mysql, auth, testy, core języka, rabbitmq. Życzę powodzenia bo mi na łeb już siada a pracy 0 xD
  • Odpowiedz
  • 0
Standardowo: git, docker, kubernetes, cloud, postgre/mysql, auth, testy, core języka, rabbitmq

@wyszopek129: No to to wszystko robiłem w jednym projekcie. Oprócz testów i tego rabbitmq (nie wiem co to). Także chyba nie jest tka źle? Ale też nie rozumiem co to znaczy, że stack się zmieni 3 razy?
  • Odpowiedz