Jezus zawiesił ludzkości poprzeczkę bardzo wysoko, ale myślę, że wcale nie dlatego, że Bóg jest surowy. Mesjasz przemawiał w imieniu Boga np. że jeżeli nasza ręka jest powodem do grzechu, to powinniśmy sobie ją odrąbać. Opowiadał także, że dobre drzewo, nie wydaje złego owocu, a także namawiał nas, byśmy się zaparli samych siebie, stracili życie z powodu Ewangelii, by zyskać życie wieczne, w doskonałości, z Bogiem.
Człowiek, który jest zbudowany ze swoich ludzkich instynktów, odruchów bezwarunkowych, potrzeb, traum nabytych przez zło innych ludzi i temperamentu, pochodzącego od przodków, może więc rzec, że w takim razie bardzo trudno osiągnąć Zbawienie, wielu nawet doda, że właściwie jest to praktycznie niemożliwe. Jest to możliwe, u ludzi nie jest to możliwe, ale u Boga jest to możliwe, ponieważ dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych.
W Nowym Testamencie jest wiele metafor i paradoksów, ale wszystko kieruje się do tego, aby żyć Duchem, a nie ciałem. A ludzie narodzeni na nowo z Ducha i żyjący w Chrystusie, naturalnie służą sobie wzajemnie z miłością. Na tym polega wszelkie Prawo i tego wymaga od nas Bóg.
________
Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony.
Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego. A sąd polega na tym, że światło przyszło na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność aniżeli światło: bo złe były ich uczynki.
Każdy bowiem, kto się dopuszcza nieprawości, nienawidzi światła i nie zbliża się do światła, aby nie potępiono jego uczynków. Kto spełnia wymagania prawdy, zbliża się do światła, aby się okazało, że jego uczynki są dokonane w Bogu».
jeżeli nasza ręka jest powodem do grzechu, to powinniśmy sobie ją odrąbać.
@thewatchmaker: normalną rzeczą jest, że usuwa się kawałek ciała, np. jak wda się martwica i nic innego nie da się zrobić, aby nie doszło do śmierci całego człowieka. Duchowo odrzucanie "części ciała", nawyków itd., prowadzących do śmierci jest jeszcze ważniejsze, bo:
Mt 16:26 UBG "Cóż pomoże człowiekowi, choćby cały świat pozyskał, a na swojej duszy poniósł szkodę? Albo
@thewatchmaker: Nie ma żadnych podstaw by uznać chrześcijańskiego boga za coś prawdziwego, ale nawet jeżeli faktycznie istnieje, uważam, że jest okrutny i mówi o tym prawie każdy aspekt natury i życia na tym świecie
ale nawet jeżeli faktycznie istnieje, uważam, że jest okrutny i mówi o tym prawie każdy aspekt natury i życia na tym świecie
@Apocaliptorr: Bóg jest prędzej bezlitosny, a nie okrutny, a cierpienie i zło mają przeważnie pochodzenie demoniczne (często także ludzkie). Co do uznania Jezusa, za Boga Żywego - sceptycy bardzo często wymagają naukowego dowodu, ja bym poszukał dowodów na to, że chrześcijaństwo jest Drogą Prawdy w proroctwach Jezusa, które
@thewatchmaker: Dla mnie bierność to też okrucieństwo. Pomijając wszystkie luki, jakie widzę w biblii lub słyszę w narracji koscioła, to i tak pozostaje fakt, że ja osobiście byłem katolikiem i codziennie się modliłem, jednak to jak finalnie wyszło mi w życiu jest dla mnie największym dowodem na nieistnienie boga albo istnienie i obojętność.
Chłop co odpalił Patronite jakieś 5 godzin temu i sru ma 13 kafli na miesiąc xD
A znając regularność SciFuna, to te 13 tysi będzie szło na nic nie robienie - choć może to go zmobilizuje i przynajmniej raz na miesiąc coś dostaniemy.
Jezus zawiesił ludzkości poprzeczkę bardzo wysoko, ale myślę, że wcale nie dlatego, że Bóg jest surowy. Mesjasz przemawiał w imieniu Boga np. że jeżeli nasza ręka jest powodem do grzechu, to powinniśmy sobie ją odrąbać. Opowiadał także, że dobre drzewo, nie wydaje złego owocu, a także namawiał nas, byśmy się zaparli samych siebie, stracili życie z powodu Ewangelii, by zyskać życie wieczne, w doskonałości, z Bogiem.
Człowiek, który jest zbudowany ze swoich ludzkich instynktów, odruchów bezwarunkowych, potrzeb, traum nabytych przez zło innych ludzi i temperamentu, pochodzącego od przodków, może więc rzec, że w takim razie bardzo trudno osiągnąć Zbawienie, wielu nawet doda, że właściwie jest to praktycznie niemożliwe. Jest to możliwe, u ludzi nie jest to możliwe, ale u Boga jest to możliwe, ponieważ dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych.
W Nowym Testamencie jest wiele metafor i paradoksów, ale wszystko kieruje się do tego, aby żyć Duchem, a nie ciałem. A ludzie narodzeni na nowo z Ducha i żyjący w Chrystusie, naturalnie służą sobie wzajemnie z miłością. Na tym polega wszelkie Prawo i tego wymaga od nas Bóg.
________
Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony.
Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego. A sąd polega na tym, że światło przyszło na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność aniżeli światło: bo złe były ich uczynki.
Każdy bowiem, kto się dopuszcza nieprawości, nienawidzi światła i nie zbliża się do światła, aby nie potępiono jego uczynków. Kto spełnia wymagania prawdy, zbliża się do światła, aby się okazało, że jego uczynki są dokonane w Bogu».
https://www.youtube.com/watch?v=1_jutTAvhk4
#wiara #religia #chrzescijanstwo
źródło: https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F0b8c1c21-300b-4b14-bce7-4227ad8539fd_900x659
Pobierz@thewatchmaker: normalną rzeczą jest, że usuwa się kawałek ciała, np. jak wda się martwica i nic innego nie da się zrobić, aby nie doszło do śmierci całego człowieka. Duchowo odrzucanie "części ciała", nawyków itd., prowadzących do śmierci jest jeszcze ważniejsze, bo:
Mt 16:26 UBG "Cóż pomoże człowiekowi, choćby cały świat pozyskał, a na swojej duszy poniósł szkodę? Albo
@Apocaliptorr:
Bóg jest prędzej bezlitosny, a nie okrutny, a cierpienie i zło mają przeważnie pochodzenie demoniczne (często także ludzkie).
Co do uznania Jezusa, za Boga Żywego - sceptycy bardzo często wymagają naukowego dowodu, ja bym poszukał dowodów na to, że chrześcijaństwo jest Drogą Prawdy w proroctwach Jezusa, które