Wpis z mikrobloga

#programowanie #blender #opengl

Wypoki, mające pojecie o tagach powyżej. Mam projekt zrobić w opengl (c++) model pistoletu, z dużą sprężyna, wszystko ma się piknie ruszać itp. Mniej więcej ma to wyglądać jak w gifie: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/44/AEG.gif/220px-AEG.gif tylko 3d oczywiście.

PYTANIA:

Czy blender jest odpowiednim narzędziem do zrobienia modelu pukafki?

Czy później łatwo jest to przenieść do opengl?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gottek: uważam, że powinieneś użyć poważnych narzędzi - taki Uneal Engine 4 pozwoli Ci przynajmniej zasymulować odpowiednio sprężynę, bo inaczej to nie wyjdzie, nie?
  • Odpowiedz
@M4ks: To na studia, wiec chce to zrobić szybko i bezboleśnie. Sprężynę juz udało mi się jako tako zasymulować w opengl, teraz chce się wziaść za cała otoczkę spreżyny. Miałem pytania dotyczące blendera, ponieważ nigdy nie robiłem nic w tego typu programie, trochę się boje, że będzie ciężko.
  • Odpowiedz
@Gottek: Tak jak to wygląda na screenie to może być ciężko dla kogoś zielonego. Model jako tak to całkiem znoście, gorzej z rigiem.

Możesz zawsze zrobić uproszczony model.
  • Odpowiedz
@Gorion103: rig nie będzie mi potrzebny. Z blendera chce przenieść sama obudowę pistoletu z wyciętym/przezroczystym miejscem w którym jest sprężyna i to ma być jedyna ruszająca się cześć. Dzięki za informacje panowie ;) biorę się do roboty
  • Odpowiedz