Wpis z mikrobloga

Borkowo Lęborskie to mała wieś kaszubska, położona w województwie pomorskim. Znajduje się tutaj Mauzoleum członków rodziny von Tesmar, która przybyła na ziemie lęborskie w XVIII wieku. Kiedy w 1857 roku zmarł pierwszy z rodu rodziny von Tesmar, postanowiono wybudować cmentarną kaplicę. Budynek wzniesiono z cegły i kamienia polnego, a w jego wnętrzu znajdują się trzy trumny. Nad nimi na ścianie znajdują się trzy nisze, w których najprawdopodobniej kiedyś znajdowały się figury świętych.
Trumny przetrwały dwie wojny w praktycznie nienaruszonym stanie. Po II wojnie światowej mauzoleum było wielokrotnie otwierane i plądrowane. Trumny zostały zniszczone najprawdopodobniej w poszukiwaniu kosztowności, takich jak biżuteria czy inne pamiątki po zmarłej rodzinie.
Niestety, ale w latach 80 i 90 XX wieku porzucona i pozostawiona bez opieki kaplica, stała się miejscem rozrywki, gdzie młodzież bardzo często spożywała a-----l. Mauzoleum stało się również tłem dla amatorskich, mrocznych sesji fotograficznych. Pod koniec lat 90, szczątki zmarłych zostały przeniesione i z szacunkiem pochowane we wspólnym grobie obok mauzoleum.
Obecnie wejście do kaplicy jest zamurowane, a w dachu widnieje duża dziura, przez którą można zajrzeć do jej wnętrza. Z powodu braku konserwacji i aktów wandalizmu, kaplica z roku na rok popada w coraz większą ruinę.

Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj

Zainteresowanych moimi znaleziskami wołam w komentarzach.

Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.

Mój blog / Fanpage / Instagram

#fotografia #opuszczone #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem
nightmeen - Borkowo Lęborskie to mała wieś kaszubska, położona w województwie pomorsk...

źródło: DSC_0479

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń