Wpis z mikrobloga

Nawrocki może jest gangusem (raczej jest niż może), ale uważam, że trzeba wybrać prezydenta, który będzie w kontrze do obecnego rządu, żeby była równowaga.

Obecny rząd jak i poprzedni są słabe, więc w takim impasie w jakim jest aktualne środowisko polityczne, uważam, że prezydent powinien być z opcji przeciwnej do rządu.

Gdyby rządził Pis to należałoby popierać Trzaskowskiego.

A tak to podejrzewam, że Trzaskowski będzie Tuskowi całkowicie posłuszny.

#polityka
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A tak to podejrzewam, że Trzaskowski będzie Tuskowi całkowicie posłuszny.

@Glimpse0fTheFuture: a może to i dobrze, nie było by zwalania że nic nie można zrobić bo prezydent blokuje a do wyborów zostało na tyle mało czasu że albo naprawdę się wykażą albo przegrają i wróci pis
  • Odpowiedz
@Promilus: Trudno mi uwierzyć by konfederacja wchodziłaby w koalicję z Pisem.

Z ich punktu widzenia byłoby to krótkowzroczne, bo po takiej koalicji część wyborców by się od nich odwróciła, a może i w trakcie koalicji Pis by zmarginalizował to ugrupowanie tak jak PO zrobiła to z Hołownią i Lewicą.
  • Odpowiedz
  • 1
@Glimpse0fTheFuture istnieje takie ryzyko, że będzie posłuszny. Tyle, że w sytuacji, gdy PiS, mając prezydenta i sejm zabetonował trybunał, NBP, KRS, KRRIT a za swoich czasów jeszcze prokuraturę, nie możemy obecnie sobie pozwolić na luksus prezydenta w roli kontrolującego. Najbliższe lata oitak w znacznej mierze będą polegały na próbie przywrócenia trójpodziału władzy. Myślę, że dopiero wtedy realnie możnaby ocenić efekt obecnych rządów. Bez Trzaskowskiego prawdopodobna jest stagnacja i konfliktowość, 3 lata
  • Odpowiedz
  • 1
@Glimpse0fTheFuture w sumie napisałem "posłuszny", to złe stwierdzenie. Ma podobne poglądy, więc pewnie w wielu sprawach będą mieli podobne zdanie.

To pokazuje, dlaczego władza Kaczyńskiego zrobiła tyle złego. Tyle trwa naprawianie tego kraju właśnie dlatego, że nie chcą robić wyjątków tylko zmieniać prawo, dobre prawo będzie służyło każdemu obywatelowi. Ja tylko przypominam jak bardzo PiS potrafił zaszczuć ludzi i kłamać, chociażby jak bardzo próbowali zniszczyć chłopaka tylko dlatego że miał kolizję
  • Odpowiedz