Wpis z mikrobloga

@Aleksander_Newski: (#)

Te dwa stwierdzenia przewijają się bardzo często. A jest tego więcej.

Gugiel zaprowadził mnie do komentarza na onecie i posta na forum dyskusyjnym xD

Poza tym tylko idiota będzie z tych zarzutów wywodził, że gdzieś uważa się Hitlera za kapitalistycznego prawicowca. A zarzuty są oczywiście słuszne. Niemiecki wielki przemysł, szwajcarskie banki – wielki kapitał na III Rzeszy (dopóki istniała) raczej się pasł niż na niej tracił.
  • Odpowiedz

Dziwne, bo obok istniało inne państwo zachowujące się niemal identycznie. Czy jego działania też był spowodowane chorobliwym nacjonalizmem? Czy może miały jakieś inne cechy wspólne?

Sugerujesz, że etatyzm, jako taki, ma w sobie nieodłączną tendencję do wynaturzania się w zbrodniczych ideologiach i stosowania przemocy na masową skalę? Czy to, że w ideologii i praktyce nazistów państwo było wobec gospodarki nadrzędne, obarcza lewicę?
  • Odpowiedz

"Za Hitlera kapitalistom żadna krzywda się nie stała"

To jest ewentualnie kontrowersyjne, ale jeżeli rozumieć to tak, że z samego faktu bycia kapitalistą nikomu krzywda się nie stała, to owszem, trudno z tym polemizować. Kapitalista, jako potencjalnie bardziej użyteczny dla machiny państwa, mógł się cieszyć wręcz większymi przywilejami. Oczywiście – dopóki nie wystąpił przeciwko władzy. Ale ten warunek dotyczył wszystkich.
  • Odpowiedz

Dodatkowo Hitler w żadnym wypadku nie zlikwidował związków zawodowych. Zlikwidował te, które mu nie pasowały [wszystkie niezależne od władzy, o dużym znaczeniu – f.] i na ich miejsce wprowadził jeden obowiązkowy dla wszystkich pracowników związek, Deutsche Arbeitsfron. [Pogrubienia moje – f.].

( ͡° ͜ʖ ͡°) Który klasyk socjalizmu postuluje istnieje jednego związku zawodowego, obowiązkowego i podporządkowanego władzy, jednocześnie będąc za zakazem dobrowolnego zrzeszania się
  • Odpowiedz
Czy to, że w ideologii i praktyce nazistów państwo było wobec gospodarki nadrzędne, obarcza lewicę?

@fantomasas: Tak. Przecież Narodowo-Socjalistyczna Partia Robotnicza Niemiec była partią lewicową.

Który klasyk socjalizmu postuluje istnieje jednego związku zawodowego, obowiązkowego i podporządkowanego władzy, jednocześnie będąc za zakazem dobrowolnego zrzeszania się
  • Odpowiedz
@ibilon: (#) Bym cię odesłał na nauki do Proroka, ale zbanowany xD

„Tego, że Hitler był socjalistą nie używam przecież do ataku na socjalistów. Ten cytat wpisuje się w dyskusję odnośnie tego czy Hitler był socjalistą czy nie. Rozstrzygnięcie tego w żaden sposób nie wartościuje całego socjalizmu” (#).
  • Odpowiedz
Poza tym tylko idiota będzie z tych zarzutów wywodził, że gdzieś uważa się Hitlera za kapitalistycznego prawicowca. A zarzuty są oczywiście słuszne.

@fantomasas: Czyli najpierw stwierdzasz, że przeczytałeś właśnie taką opinię, a potem, że jednak tylko idiota może uważać, że takie istnieją. Następnie, że takie zarzuty są słuszne. Nie mam pytań.

wielki kapitał na III Rzeszy (dopóki istniała) raczej się pasł niż na niej
  • Odpowiedz

Czyli najpierw stwierdzasz, że przeczytałeś właśnie taką opinię, a potem, że jednak tylko idiota może uważać, że takie istnieją. Następnie, że takie zarzuty są słuszne. Nie mam pytań.

Przeczytałem w internecie komentarze, które przywołujesz. Uważam, że nie są żadnym dowodem na to, że powszechne jest twierdzenie o Hitlerze – kapitalistycznym prawicowcu (same tego twierdzenia nie zawierają). Abstrahując od tego, z przywołanymi komentarzami ogólnie się
  • Odpowiedz