Wpis z mikrobloga

@tomas-minner: Niby obiecują zmiany, jednak jeśli główna warstwa będzie droga i wolna jak do tej pory to pora wynosić się na Solana/Avalanche . W dupie mam te warstwy 2, chcę kompletny produkt. Can devs do something?
  • Odpowiedz
@m_ba: solana / avalanche sΔ… duΕΌo bardziej scentralizowane bo potrzebuja znacznie mocniejszych maszyn / bardzo szybkich Ε‚Δ…cz na node'y wiΔ™c ryzyko stawiania tam swoich biznesΓ³w jest znacznie wyΕΌsze. Solana to w ogΓ³le w caΕ‚oΕ›ci jest kontrolowana przez wΕ‚aΕ›ciciela.
  • Odpowiedz
  • 0
@emjot86 niestety wiem, trylemat. Jednak obecne opΕ‚aty eth to poraΕΌka, przelanie z portfela na inny, opΕ‚ata za debridge i juΕΌ siΔ™ robi Ε‚adna sumka za gas, drobne platnosci na mainnecie w ogole mijajΔ… sie z celem. NajbliΕΌsza aktualizacja jeszcze bardziej pcha nas w rollupy, zobaczymy co dalej. Po prostu dla mnie fragmentaryzacja sieci jest nie do przyjΔ™cia i pierdyliard rollupΓ³w.
  • Odpowiedz
  • 0
@emjot86 a orientujesz się czemu na testnecie sepolia musiałem "zapłacić" ~15$ za przelanie 0.1 eth z portfela na portfel? W takim razie mam zły obraz sytuacji przez zabawę na testnecie? Sprawdzałem sobie też wymianę na różne l2 i nigdy nie były to okolice centa.
  • Odpowiedz
@m_ba: nie mam pojecia ale moze spamowali akurat testnet zeby cos sprawdzic. Duzo ruchu sie przenioslo na L2 i teraz L1 jest dosyc tanie.
  • Odpowiedz