Wpis z mikrobloga

Jest tutaj ktoś kto ma mniej więcej 175cm wzrostu i jeździ na szosie? Różne źródła rożnie podają jaki rozmiar ramy byłby dla mnie idealny, według tego kalkulatora przy ramie klasycznej jest to 56-57 (slopingowej 49), a mirki mi tu pisały, że 56 to za dużo w chooj jak na mój wzrost :O

#rower #szosa #pytanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@dzangyl: Ja bym szukał czegoś w okolicach 54

PS. Długość ramy też się liczy, i tak trzeba przymierzyć żeby nie była za długa/krótka bo to niewygodne i pewnie też niezdrowe.
  • Odpowiedz
  • 0
@dzangyl: 56 IMO jednak dla tych bliżej 180 cm wzrostu.

Ciężko doradzać, każdy ma swoje indywidualne preferencje, dla utrudnienia każdy producent ma trochę inną geometrię. Zawsze trochę można nadrobić ustawieniem siodła czy wymianą mostka.

Ja jak kupowałem swoją to miałem problem z za długimi nogami :> W końcu stanęło na 58 przy wzroście 185 cm. Ale teraz wziąłbym chyba ciut mniejszą.
  • Odpowiedz
@dzangyl: dobór ramy to indywidualna sprawa, ale przy 175 nie brałbym nic co ma więcej niż 530 (max 540) mm górnej rury, bo tak naprawdę ten parametr jest najważniejszy. Zazwyczaj odpowiada to ramie 52. IMO 54 będzie za duży.
  • Odpowiedz
@dzangyl: Sprawdź dane marki, mam 176cm i Gianta miałem 54cm i był idealny, teraz mam Cube 56 i tez jest idealny, przed zakupem sprawdź na stronie producenta.
  • Odpowiedz
@dzangyl: Tylko, że Ty podajesz długość rury podsiodłowej. Niezależnie od tego czy jest to sloping czy klasyk dobrze dobrana rama będzie miała jedną długość i tak się winno dobierać ramę. Długość rury podsiodłowej nie ma tu znaczenia a że zwykle jako tako proporcje w budowaniu ram a co za tym idzie długość jednej rurki może definiować resztę rurek i na tej podstawie można czasem dobrać w uproszczeniu rozmiar ramy, to
  • Odpowiedz