Wpis z mikrobloga

Chory system Wyobraź sobie, że robisz za 3k netto z czego 1,5k idzie na wynajem jakiegoś małego 40 metrowego mieszkanka. Toż połowę miesiąca chodzisz do lokalnego kołchozu tylko po to, aby ODPRACOWAĆ PAŃSZCZYZNĘ LANDLORDOWĄ. Rozumiem rachunki/czynsze jak masz własnościowe mieszkanie, ale takie coś? no ludzie, niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu jeśli źle piszę
#nieruchomosci #pracbaza
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zopyross: Kiedyś wystarczyło wygonić niedźwiedzia z jaskini i był dom dla całego plemienia.
Nie wiem skąd ten romantyzm do przeszłości ale jej już nie ma a jeśli ktoś liczy na to, że trend się odwróci to bardzo mi przykro - każdy by chciał zarabiać jak na zachodzie a mieć ceny jak na wschodzie ale to tak nie działa z resztą co tu do zachodu porównywać skoro nawet w głupim uk
  • Odpowiedz
@ButtHurtAlert: Piszesz jakbym ja był temu winny albo klaskał władzy i Januszowi za wyzysk. Też nie mam firmy. Też jestem z biedy gdzie rodzice robili od zera bez spadków czy wyzszego wykształcenia. Też zaczynałem od zera bo co miałbym dostać od rodziców którzy jechali za minimum. Ale wiem, że pobożnymi życzeniami i szczekaniem w piwnicy nic nie wskóram bo ani czas nie stoi w miejscu ani świat się na moje
  • Odpowiedz
  • 4
Kiedyś wystarczyło wygonić niedźwiedzia z jaskini

@ThinkBackwards: no, to idź i wygoń, bo to jest było i będzie zadanie tylko dla rasowych wojowników, więc taka wolna jaskinia była nagrodą za umiejętności i odwagę
były to również czasy sprzed rewolucji przemysłowej i jakiejkolwiek formy państwa, więc nie wiem po co takie porównanie?
mi chodzi o możliwości i perspektywy na rynku mieszkaniowym, jakie mieli nasi ojcowie, tylko tyle
  • Odpowiedz
@Zopyross: Kiedy mieli? Porównujesz czasy komunizmu gdzie tak świetnie się budowało zadłużając kraj na potęgę czy lata 90/00 gdzie kredyt hipoteczny dla przeciętnego zjadacza chleba był marzeniem i trzeba było się zapożyczyć u wszystkich dookoła żeby na raz wyciągnąć kasę a potem spłacać jedząc chleb z cukrem? Chyba, że mówisz o tej prostocie "dostania" mieszkania od zakładu czy spółdzielni gdzie ludzie bez znajomości stali w kolejkach latami a wszystko się
  • Odpowiedz
nikt nie zarabia dobrze oprócz it i lekarzy. W jakiej wy bańce żyjecie xDDD

No chcę właśnie wyjść z bańki, żeby wiedzieć gdzie są pieniądze to nikt nie chce się podzielić tymi "oczywistymi" branżami w których się dobrze zarabia.

@muchatse:
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: moi znajomi pracują w finansach, jakieś doradztwo, niektórzy założyli jakąś firmę, znam kogoś kto ma własną księgowość, katering itd. Zarabiają niekiedy więcej niż ja w tym IT ale wiadomo, nie da się. Przed wymyśleniem IT, w Polsce nie było dobrze zarabiających ludzi, wszyscy jeździli polonezami i mieszkali w szałasie xD
  • Odpowiedz
  • 1
jakieś doradztwo, niektórzy założyli jakąś firmę, znam kogoś kto ma własną księgowość

@muchatse: zakładanie "jakiejś firmy" było dochodowe i w latach 90 i 5 lat temu i nawet za PRL-u pręznie działał np narodowiec Bolesław Piasecki, więc wiesz
kiepski przykład
  • Odpowiedz
moi znajomi pracują w finansach, jakieś doradztwo

Robiłem chwilę w Big4, mój dobry przyjaciel dalej w nim robi (już 8 lat zaraz pęknie) i zarobki nie mają podjazdu do drugiego przyjaciela który się załapał w tym samym momencie do IT. W finansach niepisanym sufitem było 15-20k brutto na UoP, gdy w IT trzaskach 200 PLN netto/h na B2B ze śmiesznym ryczałtem.

niektórzy założyli jakąś firmę, znam kogoś kto ma własną księgowość, katering itd. Zarabiają
  • Odpowiedz
@Zle_Japko:

żeby nie zarabiać 3k netto? Kierowca ciężarówki, opiekun medyczny elektryk, chłop co kładzie kafelki w kiblu mam wymieniać dalej?

Nie żeby nie zarabiać 3k netto tylko żeby zarabiać jak lekarze i senior IT, bo kolega śmieje się że jesteśmy w bańce widząc wysokie zarobki tych branż a nie widząc jakie wielkie pieniądze są wszędzie dookoła.

Branże które wymieniłeś nie zarobią więcej niż 20k/mc a byle lekarzyna pierwszego dnia po
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer a od kiedy tematem naszej rozmowy jest zarabianie jak lekarz bo nie zauważyłem tego. Żeby zarabiać jak lekarz powinien zostać lekarzem. Nie da się zamiatac podłogi w Biedronce i zarabiac jak lekarz. Ale rozmawialiśmy o wynajmowaniu lokalu za 1500 zł. A to wystarczy mu o 1500 zł więcej niż zarabia obecnie
  • Odpowiedz
Chory system Wyobraź sobie, że robisz za 3k netto z czego 1,5k idzie na wynajem jakiegoś małego 40 metrowego mieszkanka. Toż połowę miesiąca chodzisz do lokalnego kołchozu tylko po to, aby ODPRACOWAĆ PAŃSZCZYZNĘ LANDLORDOWĄ. Rozumiem rachunki/czynsze jak masz własnościowe mieszkanie, ale takie coś? no ludzie, niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu jeśli źle piszę

@Zopyross:
A jeszcze jak policzyć opodatkowanie UoP na poziomie ~40% i VAT/akcyzy w sklepach to okazuje
  • Odpowiedz
a od kiedy tematem naszej rozmowy jest zarabianie jak lekarz bo nie zauważyłem tego.

Powiedziałeś o poszukiwanym zawodzie, a poszukiwany zawód to taki który pozwala dużo zarabiać (bo jest na niego duży popyt i mała podaż)

Żeby zarabiać jak lekarz powinien zostać lekarzem. Nie da się zamiatac podłogi w Biedronce i zarabiac jak lekarz.

Problemem
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer niekoniecznie dużo. Kierowców ciężarówek szukają nałogowo a nie zarabiają astronomicznych kwot. Ale da się wysupłać 1500 na wynajem na pewno.

No będzie śmieciem na rynku pracy jak 99% z nas ale nie będzie jęczał że mu na mieszkanie nie starcza.
  • Odpowiedz
niekoniecznie dużo.

Jak płacą mało to znaczy że tak naprawdę szukają niewolnika bez którego mogą się obejść (bo gdyby nie mogli to by zapłacili więcej)

Kierowców ciężarówek szukają nałogowo a nie zarabiają astronomicznych kwot.

350-500
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer no ale to było clue jego wypowiedzi. Że zarabia 3000 zł i nie da się z tym nic zrobic. No a wystarczy się obrócić do okoła siebie żeby coś z tym zrobić. W czym się nie rozumiemy?
  • Odpowiedz