Aktywne Wpisy

maikeleleq +598
ja dupcze aty masz prąd pasi #logikaniebieskichpaskow
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzCo lepsze do samoobrony kickboxing czy muay thai?
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzWykop.pl
#nieruchomosci #pracbaza
Nie wiem skąd ten romantyzm do przeszłości ale jej już nie ma a jeśli ktoś liczy na to, że trend się odwróci to bardzo mi przykro - każdy by chciał zarabiać jak na zachodzie a mieć ceny jak na wschodzie ale to tak nie działa z resztą co tu do zachodu porównywać skoro nawet w głupim uk
@Zopyross: o panie gdzie tak tanio?
@ThinkBackwards: no, to idź i wygoń, bo to jest było i będzie zadanie tylko dla rasowych wojowników, więc taka wolna jaskinia była nagrodą za umiejętności i odwagę
były to również czasy sprzed rewolucji przemysłowej i jakiejkolwiek formy państwa, więc nie wiem po co takie porównanie?
mi chodzi o możliwości i perspektywy na rynku mieszkaniowym, jakie mieli nasi ojcowie, tylko tyle
No chcę właśnie wyjść z bańki, żeby wiedzieć gdzie są pieniądze to nikt nie chce się podzielić tymi "oczywistymi" branżami w których się dobrze zarabia.
@muchatse:
@muchatse: zakładanie "jakiejś firmy" było dochodowe i w latach 90 i 5 lat temu i nawet za PRL-u pręznie działał np narodowiec Bolesław Piasecki, więc wiesz
kiepski przykład
Robiłem chwilę w Big4, mój dobry przyjaciel dalej w nim robi (już 8 lat zaraz pęknie) i zarobki nie mają podjazdu do drugiego przyjaciela który się załapał w tym samym momencie do IT. W finansach niepisanym sufitem było 15-20k brutto na UoP, gdy w IT trzaskach 200 PLN netto/h na B2B ze śmiesznym ryczałtem.
Nie żeby nie zarabiać 3k netto tylko żeby zarabiać jak lekarze i senior IT, bo kolega śmieje się że jesteśmy w bańce widząc wysokie zarobki tych branż a nie widząc jakie wielkie pieniądze są wszędzie dookoła.
Branże które wymieniłeś nie zarobią więcej niż 20k/mc a byle lekarzyna pierwszego dnia po
@Zopyross:
A jeszcze jak policzyć opodatkowanie UoP na poziomie ~40% i VAT/akcyzy w sklepach to okazuje
Powiedziałeś o poszukiwanym zawodzie, a poszukiwany zawód to taki który pozwala dużo zarabiać (bo jest na niego duży popyt i mała podaż)
Problemem
No będzie śmieciem na rynku pracy jak 99% z nas ale nie będzie jęczał że mu na mieszkanie nie starcza.
Jak płacą mało to znaczy że tak naprawdę szukają niewolnika bez którego mogą się obejść (bo gdyby nie mogli to by zapłacili więcej)
350-500