Wpis z mikrobloga

@SiekYersky: Dla mnie to: "Sygnalizuję wszystkim, że jestem debilem i migam że będę jechał na rondzie pod prąd..." :) Ot tak, drażni mnie po prostu brak myślenia za kierownicą.
  • Odpowiedz
@koraki: Uczą różnie. Nie ma żadnego zapisu na ten temat, przynajmniej ja nie znam. Jeżeli znasz, podeślij. Fakt jest taki, że na rondzie nie pojedziesz w lewo, więc po co lewy kierunek? Z ronda zawsze zjeżdżasz w prawo, i wtedy kierunek obowiązkowy. Jeżeli masz rondo wielo-pasowe, to przy zmianie pasa oczywiście kierunek obowiązuje, ale to już przy poruszaniu się po samym rondzie.
  • Odpowiedz
@davidoff_OB: we Francji 8 na 10 kierowcow nie uzywa kierunkowskazow wcale, 1 na 10 uzywa, ale zle np. wrzuca na radzie kierunek w lewo i przy wlaczonym caly czas w lewo zjezdza zjadem na wprost... no i czasami sie zdazy ktos, kto ogarnia kierunkowskazy tak jak trzeba
  • Odpowiedz
@desygnat: a ja mieszkam już ponad rok w Lyonie i codziennie widzę takie kwiatki. Może im bardziej na południe tym bardziej radosne podejście do przepisów drogowych.
  • Odpowiedz
@davidoff_OB: Ależ lewy kierunek daje informację. Jeżeli ktoś miga lewym to wiesz, że nie będzie zjeżdżał najbliższym zjazdem i nawet nie masz co się przygotowywać do ruszania. Generalnie na kursie mnie uczono, że lewy kierunek to kiedy na rondzie skręcasz w lewo bądź zawracasz. Na wprost prawy kierunek przy zjeździe i to jedynie na rondach bez świateł.
  • Odpowiedz
@kayleigh1507: to też pewne uproszczenie ronda stosowane przy nauce, aby pokazać jak zachowywać się na rondzie. Generalnie przyjęło się, że pierwszy zjazd to w prawo, drugi prosto, a trzeci lewo.
  • Odpowiedz
@wywu: No właśnie nie. Weźmy dla ułatwienia rondo jednopasmowe. Czy w którymkolwiek momencie przecinasz pas ruchu w lewo? Ani razu. A kierunkowskazu używa się do zasygnalizowania zmiany pasa ruchu.
  • Odpowiedz
@kayleigh1507: Generalnie kierunkowskaz sygnalizuje zmianę kierunku jazdy, nie tylko przecinanie pasa ruchu :p Z tego co się orientuję w przepisach nie ma jednoznacznie określone co i jak, a w dodatku różne szkoły jazdy rożnie uczą, a później dzieje się tak jak jest. IMO najlepiej - w sensie najbardziej czytelnie - jest wtedy, kiedy jak mamy zamiar skręcić na rondzie w lewo, bądź zawrócić wrzucamy lewy kierunkowskaz. Dzięki czemu z daleka
  • Odpowiedz