Wpis z mikrobloga

@Kuklak: najlepiej jakbyś miał wujka kapitana, on Cię pokieruje. A jak nie masz, to najszybciej będzie przez SDKO Szczecin/Gdynia. Sam jestem z Polic, ale polecam z całego serca Gdynię. Za klimat, dziki, buczynowe lasy, kaniony pośród tych lasów, i bliskość morza :)

@Diamond-kun miałem fart sterować tym statkiem pomiędzy 4 a 8 rano, na mojej ulubionej wachcie ^^

@Baniak18L Teraz w Poti, Gruzja, potem Aliaga-Turcja, Albania, i Włochy.
  • Odpowiedz
najlepiej jakbyś miał wujka kapitana, on Cię pokieruje. A jak nie masz, to najszybciej będzie przez SDKO Szczecin/Gdynia. Sam jestem z Polic, ale polecam z całego serca Gdynię. Za klimat, dziki, buczynowe lasy, kaniony pośród tych lasów, i bliskość morza :)

@extraordinary_seaman: Dziękuję. To ile lat trzeba? Jak ktoś ma 0 doświadczenia i wiedzy?
  • Odpowiedz
@extraordinary_seaman: Dzięki xD z wujkiem kiepsko

Jak Cię stać, to tylko sdk

Czyli co? 1,5 roku w szkole dziennie, rok praktyki morskiej w szkole. Egzamin, dyplom i można szukać roboty? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kuklak: tak, w skrócie tak. Już w szkole łapiesz pierwsze kontakty. Oni niby załatwiają praktyki, ale głownie na jakichś holownikach, tak że pod tym względem średniawka, no ale z dyplomem coś już możesz dalej myśleć, czy tankowce, czy gazowce - jak nie masz problemu z kontraktami po 3-4 miesiące. Na offshorach masz rotację 4/4, 6/6 tygodni - dla AB, czyli starszego marynarza( z dyplomem offa kwit ABka sobie zwyczajnie wyrabiasz,
extraordinary_seaman - @Kuklak: tak, w skrócie tak. Już w szkole łapiesz pierwsze kon...
  • Odpowiedz
Ja juz jestem za stary, zeby isc w dzwigi, zreszta lubię pływanie, ale jak masz cale zycie przed soba, to mysle, ze to jest dobry kierunek :)

@extraordinary_seaman: Panie, ja może starszy od Ciebie jestem xD

Dzięki za wszystkie informacje. Będę czytał i oglądał
  • Odpowiedz