Wpis z mikrobloga

Czy ktoś jak ja też ma takie załamanie droga którą wybrał, niby mam 5 lat doświadczenia w #korposwiat ale teraz 10 etapów rekrutacji, 500 kandydatów na jedno miejsce, i do tego duży rozwój AI, ja szczęście jestem młody to mogę odbić w coś innego na luzie, ale jak ktoś ma 40-50 lat to jest to załamanie jak nic, prócz lekarskiego każde inne studia nie gwarantują niczego i nie mają żadnej wartości, wszystkie te inżynierskie pozwolą ci na pracę w kołchozie produkcyjnym, a te bliżej finansowe to zostaniesz korpo Klepaczem jak ja, gdzie tu odbić coś fizycznego jakiś elektryk?

#pracbaza #praca #korposwiat #korpobitch
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tonawegla nawet fachowcy w swoim fachu X lat maja problem znalezc sensowna lepsza prace albo np. za te same pieniadze.

Duzo ludzi jest dobrych w tym co robi, ale co z tego, jesli po prostu rynek nie jest w stanie przetrawić takiej ilości specjalistów.

@
  • Odpowiedz
Co do przechodzenia na zawody fizyczne tak jak np..elektryk, kładzenie fotwoltaiki, murarstwo.

Problem tu jest nastepujacy ze jesli ludzie z Twoim wyksztalceniem i Twoim expem w korporacji juz o tym glosno mysla, to juz niektore osoby robią takie przebranzowienie. To nie jest zle.

Ale tutaj mozw w tych zawodach fizycznych zaraz być napodaz wielu ludzi = stawki beda w dol.

@Milo900: obecnie w zawodach fizycznych stawki są spoko fakt, ale
  • Odpowiedz
@GiorgioDiStefanAntonio: Jeśli masz 5 lat doświadczenia, to przykro mi, że w ogóle musisz szukać pracy i kręcić się na karuzeli rekrutacji, a nie załatwiasz ją po znajomości i z polecenia. To nie jest przytyk, ale raczej porada. W korpo trzeba się wciskać. Teraz masz czas wyciągnąć wnioski. W korpo nie chodzi o bycie wybitnym.
  • Odpowiedz