Aktywne Wpisy

vateras131 +11
Jakie gry według was mają najciekawszą główną mechanikę/gameplay? Chodzi mi o takie tytuły, które raczej nie stawiają na fabułę, graficzne wodotryski, dodatkowe aktywności i inne fillery, lecz całe "mięso" leży w rozgrywce, która potrafi przez długi czas zaskakiwać głębią. Moje typy:
-Noita (wtf, mój mózg nie ogarnia tej gry)
-PoE
-rimworld
-balatro
-factorio
-Noita (wtf, mój mózg nie ogarnia tej gry)
-PoE
-rimworld
-balatro
-factorio

Fantomo +146
źródło: 1000024097
Pobierz

Woda w Układzie Słonecznym występuje w różnych postaciach i miejscach. Oto główne miejsca, gdzie można ją znaleźć:
### Mars
- Lód wodny na biegunach i pod powierzchnią.
- Solanki (słone roztwory wody) mogą okresowo płynąć na powierzchni.
- Dawniej istniały prawdopodobnie jeziora i rzeki (śladami są suche koryta rzeczne).
### Księżyce lodowe (z oceanami podpowierzchniowymi)
- Europa (księżyc Jowisza) – pod lodową skorupą prawdopodobnie znajduje się słony ocean.
- Enceladus (księżyc Saturna) – wyrzuca gejzery wody z podpowierzchniowego oceanu.
- Ganimedes i Kallisto (księżyce Jowisza) – mogą mieć warstwy ciekłej wody pod lodem.
- Tytan (księżyc Saturna) – ma jeziora metanu i etanu, ale może też mieć podpowierzchniowy ocean wody.
### Komety i lodowe obiekty Pasa Kuipera
- Komety składają się głównie z lodu wodnego, pyłu i skał.
- Pluton ma lodowce z zamarzniętej wody i azotu.
- Inne obiekty, jak Ceres (planeta karłowata w Pasie Asteroid), mają lód wodny i ślady dawnych oceanów.
### Merkury i Księżyc (Ziemi)
- Merkury – lód wodny w stale zacienionych kraterach na biegunach.
- Księżyc – ślady lodu wodnego w kraterach polarnych.
### Chmury gazowych olbrzymów (Jowisz, Saturn, Uran, Neptun)
- W ich atmosferach występuje para wodna, ale głównie w postaci związanej z innymi pierwiastkami.
#kosmos #mars
źródło: WaterOnMars2_gcc_big
Pobierz