Wpis z mikrobloga

#projektowanie #remontujzwykopem #rzeszow
Ile kosztuje wynajęcie projektanta do zaprojektowania dosłownie trzech pomieszczeń - salonu, sypialni i ewentualnie pokoiku dziecka?
Chodzi mi o ceny podkarpackie, przykładowo dla projektanta w Rzeszowie.
Czy są to jakieś sensowne kwoty pokroju kilku stówek, czy trzeba liczyć w tysiącach?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krystekw2: Niektórzy nie chcą brać zleceń małometrażowych, np. tylko łazienka. Koszt projektu od mkw to teraz z 220 zł, przy czym są często minimalne kwoty. Możliwe, że znajdziesz taniej bez rysunków branżowych (instalacje), projektów mebli dla stolarza, kosztorysu, zestawień materiałów, itp, ale czy wtedy jest sens?
  • Odpowiedz
  • 0
@mxmilian @Cozzie ile? Okej, zatrzymałem się chyba na cenach sprzed jakichś nie wiem.. dwustu lat? xD
Dzięki za informacje, raczej zostają inspiracje jak pisał @sonig 😀
@orfan - a na jakich zasadach? Bo jeśli według tego co piszą panowie wyżej, to raczej odpuszczę :P
  • Odpowiedz
@krystekw2: odnośnie łazienki to często jest tak, że jak pójdziesz do salonu z materiałami typu BOZ to tam Ci zaprojektują w cenie materiałów a jeśli u nich nie kupisz to zapłacisz jakieś 200 zł. Sprawdzone.
  • Odpowiedz
@krystekw2: Ja zajmuję się projektowaniem i wizualizacjami mebli. Czasami robię projekty wnętrz, tj klient podaje mi swoje wytyczne, styl itd i ja mu to wizualizuje. Natomiast te ceny wyżej podane to typowo za projekt architektoniczny, tj dobór materiałów, płytki, farby, akcesoria, kosztorysy. Stąd taka cena. Choc te 200 to raczej górna granica. Na FB znajdziesz pełno osób które zrobią ci taki całościowy projekt zaczynając od 50 zł M2, ale nie
  • Odpowiedz
@orfan: Nie powiedziałbym, że to górna granica, gdyż ja płaciłem jakieś 100-120 zł/mkw przed pandemią. Natomiast w ubiegłym roku znajoma miała w tej samej firmie 220 zł/mkw, przy czym są też biura architektoniczne „premium”, gdzie cena może wyrwać z butów. Przez wykonywanie projektów w całości online (bez pomiarów na miejscu, co dawniej było standardem) ceny usług się wypłaszczyły na niekorzyść prowincji. Pisałem już o tym kiedyś, bo co jakiś czas
  • Odpowiedz
@mxmilian: Pewnie masz rację, mogę nie być ja bieżąco z cenami. Widywałem jesczze niedawno ogłoszenia na FB za wizualizacje 50zl M2 a górne granicę to pewnie sky is the limit. A czemu ceny się wyplaszczyły na niekorzyść prowincji? Wydawałoby się że jak ktoś mieszka na prowincji i pracuje zdalnie to ma mniejsze koszty nie jego odpowiednik w dużym mieście
  • Odpowiedz
@orfan: Wydaje mi się, że to wina dużych miast, gdzie zapotrzebowanie na usługi projektowe jest ogromne, więc popyt ciągnie w górę ceny z biur zlokalizowanych na prowincji, które przerzuciły się na usługi online, więc nie jest problemem wykonywanie zleceń dla właścicieli mieszkań w Białymstoku, Warszawie Szczecinie, Katowicach
  • Odpowiedz
@anotherguy: Jedna opcja to bierzesz firmę, która ma taką usługę, robi skanowanie skanerem i później rysuje/generuje z tego rzuty/elewacje 2D lub druga: mając nowszy telefon można wykonać skanowanie przy użyciu aparatów i/lub czujnika LiDAR. Aplikacje RealityCapture, PIX4D, 3DSnap i możesz popróbować, później taki model można wgrać w inną aplikację, która umożliwia rozplanowanie wnętrz (pewnie są app 2w1, ale nie testowałem). Ogólnie dawno tego nie używałem, więc tylko wskazuję, gdzie możesz
  • Odpowiedz
@krystekw2: poszukaj po necie , są programy które ci robią takie wizualizacje za free . Duzo fajniej samemu sobie urządzić mieszkanie po swojemu a nie pakować kase w kogos kto ci taśmowo zrobi to samo co większość innych ludzi.
  • Odpowiedz