Wpis z mikrobloga

Takie przemyślenia z posiadania do grania: PC, PS5, Switch, telefon, Anbernic rg40xx

1. Na PC gra się zawsze bo są gierki online z znajomymi jak Helldivers2, Valheim, Enschrouded, New World, Factorio. Tysiące godzin przepalonych, ale nigdy nie odpalę PC jak mam np 15-60min czasu. Muszę mieć pół dnia dla siebie żeby pobocić w grach. Odkąd wymieniłem laptopa na puszkę gra się tylko więcej i wygodniej. To jest jedyna platforma na której gram online, aczkolwiek unikam PvP
2. Na PS5 praktycznie zostały mi same gry singleplayer offline, gram na PS5 może raz na miesiąc. God of War Ragnarok kupiony ale to nie to co poprzednia wersja
4. Na telefonie przestałem grać, to nie są gry, to jest w większości brainrot, nie ma tam żadnej higieny, no i ekran dotykowy nie nadaje się do przyjemnego grania, później ktoś dzwoni i ekran przesłania lub nie można grąć dalej bo nie ma gdzie podładować, a telefon potrzebny. Przy Snapdragonie 8gen2 prawdopodobnie mam wydajność GPU porównywalną z PS4, 4x lepszą niż switch, ale to jest tylko teoria bo to coś nie ma chłodzenia, a jakby gra faktycznie korzystała z 10W TDP to baterii by nie było po 1 godzinie z haczkiem
3. Na Switchu o dziwo gram bardzo dużo, uwielbiam to że konsola od roku nie miała nawet włączonego wifi, Metroid Prime teraz ogrywam chyba promocja była za 118zł, świetne gry takie jak Zelda BOTW, można grać w łóżku, na balkonie, w samolocie, na wakacjach, u rodziców i teściów w domu, bez potrzeby kupowania laptopa za 5 tys i słuchania wycia wiatraków. Grafika słaba i 30fps? Nie przeszkadza, gry możesz się wciągnąć na długie godziny w Zeldę albo Monster Hunter Rise, te gry i tak są piękne. Jedyny mój problem to to że Switch jest za duży, mógłby mieć 6 cali i lepszy grip. Wielkość nowych handheldów jest bez sensu wielka
5. Na Anbernic rg40xx trzeba umieć grać, znać hity z GBA lub PS1, wiedzieć co ma w miarę świeżą rozgrywkę i można spędzić przy tym parę godzin dziennie. Ekran 4" do grania jest całkowicie wystarczający do starych gier a konsolka w ogóle rąk nie męczy

Jakbym miał coś oddać to do sprzedaży poszedłby PS5, Horizony i God of Wary ograne, jeszcze Astrobot i nie ma co robić

Switch i Anbernic odpada jak ktoś nie zna angielskiego, to może tłumaczyć jednak popularność Xbox [*] i PS w naszym kraju
#konsole #ps5 #gry #pc
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vukosky123: spoko gra, bardzo dużo contentu, teraz po 87zł to warta każdego grosza. Nadal jest to early access ale można spokojnie 70h w to włożyć.
To jest coś w stylu Valheim ale nie do końca bo świat statyczny więc bardziej jak V-rising? Raczej taki MMORPG w który grasz lokalnie. Questów dużo, expić trzeba normalnie. Ciekawie jest rozwiązany mag bo np na odległość strzelasz kosturem za amunicję np fireball runy a
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki: @Bonaparte_34

Wszystkie gry z konsol, jak trochę poczekasz to wychodzą na PC. Więc exclusivow też już nie ma.

Miałem taki rok że podłączyłem kompa do TV i gralem padem i w sumie PC włączał mi się może 15s dłużej niż włącza się konsola więc praktycznie takie samo doświadczenie.

A teraz kupiłem SteamDecka i żałuję że tak późno bo nigdy nie grałem na niczym lepszym.
  • Odpowiedz
@Hmrogrz: SteamDeck czy ogólnie handheld? Ja zauwazyłem że granie w trybie handheld to jest coś czego mi brakowało, zamiast idiotycznych tiktoków czy czytania clickbaitowych newsów człowiek jak się nudzi może pograć w coś konkretnego i sensownego

Oczywiście SteamDeck ma miejsce u mnie wysoko mimo że go nie posiadam. W Nintendo lubie to że wraz z konsolą mam tony gier przystosowanych właśnie do grania w trybie handheld rozgrywkowo. Np nie ma
  • Odpowiedz
Miałem taki rok że podłączyłem kompa do TV i gralem padem i w sumie PC włączał mi się może 15s

@Hmrogrz: ja obecnie w ramach remontu doszedłem do wniosku, że w żadne kompromisy nie będę się bawił i postawiłem na to rozwiązanie

można powiedzieć, że tym jednym prostym manewrem wyeliminowałem wszystkie zalety konsoli względem PC ( ͡° ͜ʖ ͡°)
witajswiecie - >Miałem taki rok że podłączyłem kompa do TV i gralem padem i w sumie P...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Bonaparte_34: Wszystko zależy od potrzeb. Ja jak kupiłem PC z górnej półki 5 lat temu tak dalej nie mam potrzeby zmieniać sprzętu i gram głównie na tym pomimo, że posiadam jeszcze inne sprzęty do grania.
  • Odpowiedz
można powiedzieć, że tym jednym prostym manewrem wyeliminowałem wszystkie zalety konsoli względem PC

@witajswiecie: I zostawiłeś sobie największą wadę PC jaką jest interfejs kompletnie niedostosowany do telewizora. XD
  • Odpowiedz
I zostawiłeś sobie największą wadę PC jaką jest interfejs kompletnie niedostosowany do telewizora. XD

@nostalgiwolf: trochę nie rozumiem na czym polega problem z kliknięciem na ikonę gry myszą na telewizorze mając wyprowadzony adapter do bluetooth abstrahując, że na steamie jest tryb big picture pod pada lub alternatywnie możliwość sterowania kursorem za jego pomocą :)
witajswiecie - >I zostawiłeś sobie największą wadę PC jaką jest interfejs kompletnie ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz