Wpis z mikrobloga

Chłopy weźcie coś pomóżcie bo dostaję dałna normalnie. Przeprowadziłem się, znowu wziąłem światłowód z play (za poprzednim razem zero problemów). Teraz znowu mam ten sam router i sytuacja wygląda tak:
- po wifi prędkości takie jak w umowie do 1Gb
- po 25m kablu mam 100/100
- po pół metrowym kablu oryginalnym od zestawu 250/100
O uj tu chodzi??? Pierwszy raz widzę, żeby po kablu były gorsze prędkości niż po wifi... Co tu może być nie tak?
Oczywiście moja karta sieciowa obsługuje takiego neta, jak coś to płyta x670e-e asus strix
Testowałem też na innym urządzeniu, laptopie i jest to samo...
#internet #swiatlowod #play
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Znam przyczynę, nie znam rozwiązania. Mianowicie moja karta sieciowa intelowska ssie kule i ustawia sobie limit 100/100, tak pokazuje w ustawieniach. Powinno być 1000/1000. Będę grzebał aż to poprawię bo mnie tak w-----a....
@OraclePL: @Radkovich @NH35
  • Odpowiedz
  • 0
@NH35: bo tamten laptop ma starą sieciówkę ograniczoną, moja intelowska powinna ogarniać 2.5Gbps a ogarnia ledwo 100... przetestowałem 100 różnych metod z neta i ostatecznie zamówiłem sieciówkę na USB i kładę lachę na tą kartę intelowską
  • Odpowiedz
@4mmc-enjoyer: nie, może być właśnie tak, że tylko część żył jest zarobiona dobrze. Wtedy przy zestawianiu połączenia zrobi się np. fast ethernet a nie gigabit. Przypadek z kartą sieciową wskazuje że z nią może być osobny problem. Nie masz w domu innego urządzenia, na którym mógłbyś sprawdzić połączenie kablem?
  • Odpowiedz
@4mmc-enjoyer: tak jest. Widziałem nawet i takie przypadki, w których usługa działała z pełną prędkością przez chwilę po uruchomieniu, po czym po chwili spadało do 100/100. Winny okazał się sfatygowany kabel.
Nie wygląda na to, żeby problem był po stronie routera skoro wykręcasz pełna prędkość po WiFi
  • Odpowiedz