Aktywne Wpisy

hellfirehe +100
Jak hamować samochodem na śliskim?
TVN wrzucił rolkę gdzie instruktor mówi o podstawach hamowania z ABS: https://www.facebook.com/reel/1465679281646828/
Omawia ten podstawowy błąd który robi z 80% kursantów na kusach doskonalenia jazdy - czyli za słabo cisną hamulec, który przy potrzebie awaryjnego hamowania należy cisnąć z całej siły (tak!).
I oczywiście jest to dobra rada, bo to jest sposób na najszybsze możliwe zatrzymanie samochodu z ABS w każdych warunkach - cisnąć hamulec z całej siły (nawet dużo
TVN wrzucił rolkę gdzie instruktor mówi o podstawach hamowania z ABS: https://www.facebook.com/reel/1465679281646828/
Omawia ten podstawowy błąd który robi z 80% kursantów na kusach doskonalenia jazdy - czyli za słabo cisną hamulec, który przy potrzebie awaryjnego hamowania należy cisnąć z całej siły (tak!).
I oczywiście jest to dobra rada, bo to jest sposób na najszybsze możliwe zatrzymanie samochodu z ABS w każdych warunkach - cisnąć hamulec z całej siły (nawet dużo
źródło: image
Pobierz

damianooo8 +137
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Planuje budowę dom. Współpracuję z architektem, który zleca wykonanie projektu wentylacji mechanicznej z rekuperacją zewnętrznemu projektantowi. Ponieważ zależy mi na prawidłowym wykonaniu instalacji, chciałbym prosić o weryfikację tego projektu przez doświadczonych wykopków.
projekt
#rekuperacja #budowadomu #budowa #wentylacja #wentylacjamechaniczna
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Czerpnia przy wejściu, może być słychać centralę.
Tłumiki przynajmniej na nawiewie i wywiewie.
Nawiewnik w sypialni zrobiłbym w osi pomieszczenia, w nogach łóżka (w projektowanej pozycji, będzie czuć powiew).
Aaaa i centrala z odzyskiem wilgoci (rotor, albo krzyżowy entalpiczny).
Dzięki za komentarze. Potwierdzacie moje obawy, że ten projektant nie wykonuje swojej pracy należycie. Tym bardziej nie poradzi sobie z wysokim salonem. Muszę porozmawiać z architektem, że znajdę sobie kogoś sam.
Macie kogoś do polecenia w mazowieckim?
Mam jeszcze pytanie: Czy prowadzenie rekuperacji w podłodze, co jest ostatnio popularne,
- Nawiew i wywiew mogą być w jednym pomieszczeniu (tylko nawiewnik i wywiewnik muszą być odpowiednio zlokalizowane)).
- Nawiewnik może być blisko drzwi (tylko strumień powietrza musi być odpowiednio skierowany).
Projekt jest ogólnie s---------y ale ogarnięta ekipa powinna to wszytsko wyłapać i zrobić po swojemu, projekt jest na ogół potrzebny głównie do odbioru.
Dla spokoju zrób projekt w Air Green oni powinni zrobić to dobrze, ważniejsze żebyś znalazł
-można prowadzić w podłodze jeśli nie ma zbytnio innej możliwości. Czyścić możesz wchodząc od anemostatów. Jednak jeśli będziesz pilnować filtrów i najlepiej jeszcze pozakładasz filtry na anemostaty wywiewne to nic czyścić za twojego życie nie będziesz raczej.
-bilans nawiewu i wywiewu nie musi się zgadzać co do m3/h, można robić z powodzeniem instalacje pracujące w delikatnym nadciśnieniu. Wszystko zeleży co się chce osiągnąć
-jeśli zrobisz instalację strefową to centrala może być
Mi przez rury w posadzce w przejsciu w drzwaich klawiszowała posadzka na małym odcinku. Musiałem lekko skuć w rogu i wlałem 2 wiadra samopoziomu w wolne miejsca między rurami.
Trzeba pamietać zeby rury ciągnąć w strefie ciepłej i nic nie będzie się wykraplać. Czerpnie i wyrzutnie ocieplić i tyle.
Nie oszukujmy się to nie jest