Wpis z mikrobloga

W ogóle jak tak sobie myślę że największy polski biznes, chluba tego kraju to realnie januszex zatrudniający ludzi na śmieciówkach to kisnę, esencja polskiego kapitalizmu

Co to za biznes pisał nie będę bo właściciel znany jest z zamiłowania do SLAPPów xD
#antykapitalizm #ekonomia #gospodarka
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 12
@AKmatiAK: no dla pracodawcy super, dla pracownika to możliwość utraty pracy z dnia na dzień, rezygnacja z wielu rzeczy przed którymi chroni prawo pracy, brak prawa do l4 i urlopu ale za to za kilkadziesiąt lat na emeryturze nie uzbierasz nawet na minimalną emeryturę albo reszta społeczeństwa będzie musiała dopłacać do twojej po to żeby januszex miał tańsze koszty pracy.

Mam nadzieję że to był sarkazm albo jesteś pracodawcą bo
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: pracownikiem. Ja uważam że każdy powinien być na b2b i samemu podatki odprowadzać, a z pracodawcą umawiać się na stawkę godzinową i tyle. Pracownik to nie jest jakiś niewolnik że pracodawca ma mu zapewniać coś poza narzędziami do pracy, bezpiecznymi warunkami i wynagrodzeniem.
  • Odpowiedz
  • 5
@AKmatiAK: pracodawcą ma zawsze przewagę negocjacyjną - b2b ją tylko wzmacnia, gdyby wszyscy byli na b2b to osłabiłoby znacznie pozycje pracowników na rynku pracy. Oprócz rzeczy o których wspomiałem na b2b nie założysz a nie dołączysz do związku zawodowego, indywidualnie nie wywalczysz swoich praw ani godnego życia bo interes pracodawcy jest wprost przeciwny do twojego i to pracodawca ma kapitał a ty musisz pracować aby żyć. Pracodawca dzięki b2b może
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: ja mam doświadczenie na rynku pracy. Pracowałem na różnych umowach i zlecenie/b2b mi najbardziej odpowiada. Nie jestem jakimś frajerem co jest nieporadny życiowo. Na rynku pracy też się odnajduję, żyjemy w takich czasach że jak masz jakieś umiejętności poradzisz sobie. Wolę dostawać więc większą część tego co zarabiam.
  • Odpowiedz
  • 1
@AKmatiAK:

żyjemy w takich czasach że jak masz jakieś umiejętności poradzisz sobie.

no chyba, że bezrobocie wzrośnie do około 7% a branża zacznie przechodzić kryzys - to właśnie wtedy ty będziesz frajerem, będziesz też na emeryturze jak nie zdołasz uzbierać na koncie nawet na minimalną emeryturę
  • Odpowiedz