Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy #bieganie
co mam biegac 3km w tempie ponizej 4 na km to mnie na pierwszym kilometrze lapie skurcz lewej lydki i dobre 300m biegne z wyprostowana noga modlac sie zeby przeszlo - o dziwo zawsze przechodzi, nie zatrzymuje sie, jednakowoz w koncu moze mnie powstrzymac, no i tez mam gorsze czasy przez to. co moge robic, zeby zminimalizowac ryzyko tych skurczy? nogi na silowni cwicze (raz w tygodniu, czesciej nie moge bo wiazadla troche r-------e), odzywiam sie calkiem zdrowo, nie jestem na deficycie, suplementuje sie witaminami i mineralami, generalnie pod budowe masy miesniowej cisne i jest tez beta-alanina i kreatyna dzien w dzien. co moge zrobic, zeby ta lydka sie o----------a, kyrie eleison
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@asenjo rozciąganie, rolowanie i dużo wody. Biegasz też jakieś spokojniejsze treningi? Ile masz stażu? Kiedyś miałem ogromne problemy ze skurczami łydek - regularne bieganie, rozciąganie i nawodnienie i pomogło.
  • Odpowiedz
  • 0
@Grzegiii: biegam praktycznie codziennie 3km w tempie okolo 17-20 minut, to sie liczy jako spokojniejszy trening?
stazu na silowni mam kolo 2 lat, a z biegaiem mam do czynienia od roku. kiedy to rozciaganie i rolowanie najlepiej przeprowadzic? jak czesto? po jakim czasie zauwazyles poprawe?
  • Odpowiedz
@asenjo moim zdaniem wydłużył bym odcinki i biegał spokojniej - czytaj budowanie bazy tlenowej. Do tego jakieś akcenty szybkościowe. Bieganie codziennie - tutaj też robiłbym jednak jakieś dni przerwy szczególnie jeśli masz takie problemy. Rozciąganie i rolowanie - jak najczęściej, regularnie - choćby 10-15 min dziennie. I też ogólnie dla ciała dobrze - nie musisz codziennie katować rollera a może właśnie jakieś mobility na biodra itp. :) od kiedy zacząłem biegać
  • Odpowiedz