Aktywne Wpisy
EZ997112 +148

agiller +311
Pamiętajcie mirki i mirabelki, jeśli będziecie chcieli pokazać dzieciom jak turlać się ze sporej górki to sprawdźcie czy po drodze nie ma jeżyn. ( ͡° ͜ʖ ͡°). Właśnie czekam na tomograf gałki ocznej bo kolec mi przejechał po niej. :D Krwi z rozcięcia było tyle że 2 paczki chusteczek poszły a kurtka do prania. Suma summarum córki w płacz i boją się podejść zamiast śmiać się jak stary
źródło: 26437
Pobierz

źródło: Screenshot_20250115-213205_X
Pobierz@Ketoprofen: fajnie o tym opowiadal CGPGrey
@blessed_by_swiezonka: bo nie musieli, nikt ich nie atakował. A w Europie ciągłe wojny, więc siłą rzeczy wszystko szło do przodu.
@blessed_by_swiezonka: ale bumerang wynaleźli xD
@Diabel_tasmanski: w większości te plemiona były izolowane geograficznie, nie mieli o sobie nawet pojęcia nawzajem. A jak się spotykali to raczej nie potrzebowali niczego więcej niż łuków.
Dalej - proch strzelniczy do Europy dotarł z Chin. Indianie nie mieli do niego dostępu.
Poza tym w Europie miałeś krowy, konie, owce, kozy. A w Ameryce Północnej w tamtym czasie były
@KapralKing2 a kto ta rewolucje przemysłowa spowodowal?
@chris3d najstarszy bumerang znaleziono na terenach Polski, podobno z 23-30k pne, czyli znowu byli z 24k lat po białych :(
Ja to wszystko pisze nie zeby komus bylo przykro tylko mam wrazenie ze jak biali wygina to bedzie koniec rozwoju cywilizacji. Moze byc nawet cofka.
Ciezko z toba rozmawiac bo juz wiem ze ciebie nie przekonam. Indianie biedni, aborygeni biednj, po prostu biali mieli farta.i taka gadka.
No super, przywilej białych ze ginęli. Czytasz co ty piszesz? Naprawde wierzysz ze np najazd mongolow pchał cywilizacje? Wojny
1. Dlaczego Indianie nie wytapiali stali? Byli doslownie w epoce kamienia gdy tam przybyliśmy
2. Dlaczego nie wynaleźli pisma?
Tez nie ich wina co nie. Oni niczego nie zrobili rozumiesz to? Mieli konie to je wytłukli. Tego sie nie da inaczej wyjaśnić jak roznica genetyczna.