Wpis z mikrobloga

@kasiknocheinmal: problemow z prawem? mowimy o kraju gdzie jest 2 prokuratorow i nie wiadomo ktory jest wlasciwy, na dodatek rzad nie uznaje wyrokow sądów i w takim kraju przez takich ludzi co nawet nie potrafia zapoznac się z aktami sprawy przed sprawą ma byc ktos osadzany, i to ma decydowac o jego posiadaniu lub nie?
  • Odpowiedz
@Arbeiter: jeśli to dla kogoś za dużo (mniej niż prawo jazdy) to na b--ń i ammo i tak by go stać nie było ¯\(ツ)/¯
@maras_zaraz_go_udusisz ale wiesz, że pozwolenie to jest zwyczajna decyzja administracyjna i prokurator nie ma tu nic do rzeczy? Bo zakładam, że mówimy o randomowym wykopku, a nie kimś, kto ma napaprane w papierach.
  • Odpowiedz
@xyzzy: zawsze możesz zacząć trenować wyczynowo i nie będziesz wtedy kłamać ¯\(ツ)/¯ Możesz też być myśliwym albo dostać b--ń do celu ochrony osobistej, jeśli ktoś ci zagraża. Robicie problemy tam, gdzie ich nie ma
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: Ale ja nie chcę być w klubie, udawać że jestem sportowcem i robić fikołki z wyrabianiem licencji, dla mnie to fikołki które trzeba wykonywać przed państwem żeby móc się bronić jak biały człowiek. Poważnie nie widzisz tu problemu? Do biegania nie jesteś zmuszany być w klubie sportowym.
  • Odpowiedz
@xyzzy: no to możesz mieć pozwolenie kolekcjonerskie albo do ochrony osobistej, jeśli ktoś ci zagraża ¯\(ツ)/¯ Możesz też bez pozwolenia sportowego, "udawania sportowca" iść na strzelnice, wziąć instruktora i strzelać z nim ¯\(ツ)/¯ Do tego tak jak do biegania klub nie jest ci potrzebny.
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: Skąd wziąłeś pomysł że jestem albo chcę być kolekcjonerem? Co do ochrony osobistej nawet się nie będę wypowiadał, powodzenia. I z tej strzelnicy mogę sobie tą b--ń zabrać do domu i się nią bronić? Bo jeśli nie to nie widzę jaki ma to związek z wątkiem.
  • Odpowiedz
@xyzzy: niestety mamy takie prawo a nie inne. Czy daje ono możliwość dostępu do broni? Daje. Czy jest idealne? No nie jest. Jest to spuścizna minionego ustroju. Polska nie jest krajem liberalnym pod tym względem, więc swoją chęć posiadania broni musisz uzasadnić organom wydającym Ci pozwolenie. Na chwilę obecną dostęp dla zwykłego obywatela jest łatwy, chociaż niestety trzeba odstawić pewne fikołki, które nie są takie "niemożliwe".
B--ń palna nie jest
  • Odpowiedz
@Aureilon

B--ń palna nie jest narzędziem codziennego użytku jak czajnik do gotowania wody i jej posiadanie ma sens

Widać tutaj pogodzonego niewolnika, który nawet wie iż władza go dyma i będzie dymać po wsze czasy, i trzeba zojojać ból i udawać, że nie boli :-P

Nie wie on jednak, że stąpa po cienkiej linie, gdzie o absurdalności restrykcji na daną własność czy wolność decyduje "mała powszechność" czy niewielki dostrzegalny opór. W
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: Sprzedają bilety na loty na Marsa.

Państwo na wszystkim ma położoną łapę, na jednych sprawach bardziej na innych mniej, ale nigdy nie unikniesz gimnastykowania się z prawem.

@Aureilon: Podejście rozwiniętego homo soviectus do "realizowania" życia.
Państwo to twór na papierze, który kreuje człowieka na "obywatela", nadaje mu numer i wkłada w tryby sztucznego systemu. Jeżeli jest to sprzeczne z prawami naturalnymi to moralność, która jest ponad pustą
  • Odpowiedz
Jak jesteś zdrowy i nie masz problemów z prawem to jeśli chcesz, to masz ¯\(ツ)/¯

@kasiknocheinmal: Jesteś za tym aby niewinnych ludzi, którzy nie skrzywdzili muchy pozbawić możliwości skutecznej obrony, tylko dla tego że mieli nieszczęście urodzić się nieuleczalnie chorzy? Znormalizowana dyskryminacja za niewinność.
Tu masz przykład ślepego pasjonata w wolnym kraju. Czy zabrałbyś mu b--ń tak dla zasady? Zrobił coś złego? "Po czynach ich poznacie" Coś ci świta?
https://www.youtube.com/@MishacoOBA
gaz24wolga - > Jak jesteś zdrowy i nie masz problemów z prawem to jeśli chcesz, to ma...
  • Odpowiedz