Wpis z mikrobloga

Rok 2024 był dla mnie przełomowy pod względem zarobków. Zaczynałem go z wynagrodzeniem na poziomie 4500 zł, a udało mi się przekroczyć barierę 10 tys. zł, którą wcześniej uważałem za nieosiągalną. Niestety, wydaje się, że jest to raczej górna granica zarobków, jakie mogę osiągnąć na swoim stanowisku, i nie spodziewam się, że za rok będę zarabiał ponad 15-20 tys. zł.
Myślałem, że po przekroczeniu tej "magicznej" granicy 10 tys. zł poczuję się spełniony i zadowolony, ale nic bardziej mylnego. Oczywiście stać mnie teraz na więcej, ale w przypadku osoby, która niczego nie dziedziczy i sama musi zarobić na mieszkanie w mieście wojewódzkim, to wciąż kropla w morzu potrzeb.
Mam też wrażenie, że niestety należę do osób, którym zawsze będzie mało, niezależnie od tego, ile zarabiają. To smutne, bo sprawia, że trudno jest poczuć pełne zadowolenie.

#pracbaza #kariera
4nietwojinteres4 - Rok 2024 był dla mnie przełomowy pod względem zarobków. Zaczynałem...

źródło: Zrzut ekranu 2025-01-09 105233

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tellet: Większą część odkładam i trochę z tego inwestuje. Od najmłodszych lat pracuje wiec wiem jaką pieniądz ma wartość i na co warto wydawać a na co nie. 10k to nie jest jak pisze nie wiadomo jaka kwota.
@pytkabarabasza To będzie największy ból jak mnie drugi próg złapie. Zakładam że pewnie październik to bedzie ten miesiąc
  • Odpowiedz
@4nietwojinteres4: są dwa typy ludzi, tych co nieważne ile zarabiają sami gotują, zamawiają pierdoły a aliexpres oszczędzając na takich rzeczach jak kabelki czy ładowarki, jeżdżący do stacji gdzie jest 5 groszy tańsze paliwo i inwestujący to co odłożą oraz ludzie którzy będą zarabiali 30k i wciąż narzekali że ich na nic nie stać. Powodzenia i niech 2025 zakończy się dla ciebie pensją 15k
  • Odpowiedz
@4nietwojinteres4: Niestety, ale jest dokładnie tak jak piszesz. Zarabiasz coraz więcej, przyzwyczajasz się powoli do tego i za kilka miesięcy masz poczucie bardzo podobne do tego, gdy zarabiałeś te 4500 PLN. W ostatnich latach dochodzi jeszcze gigantyczna inflacja która całe społeczeństwo realnie zubożyła, a nienaturalnie podnoszona minimalna powoduje spłaszczenie wynagrodzeń pomiędzy wieloma branżami.
  • Odpowiedz